Postpartum Doğum Sonrası Depresyonu
Yazar Eda Celiloğlu • Psikolog • 21 Kasım 2022 • Yorumlar:
Nedir? Nasıl Gelişir?
Gebelik ve doğum sonrasındaki dönem kadınlar için hormonlar başta olmak üzere, vücudun tüm doku ve organlarında ani bir değişiklik meydana getirmektedir. Bu değişiklikler annelerin hayatlarını çeşitli alanlarda ve şekillerde etkilemektedir. Bu dönemde annelerin sorumlulukları ve çevrelerine karşı duydukları destek ihtiyaçları artmakadır. Bu ihtiyaçların karşılanamadığı durumlarda ise yetersizlik duygusu meydana gelebilmektedir. Postpartum depresyon, doğum sonrası dönemdeki biyolojik, kimyasal, psikolojik ve sosyal faktörlerden etkilenmektedir. Bu faktörlere verilebilecek bazı örnekler şunlardır; erken yaşta anne olmak, istenmeyen doğum, ailenin düşük gelir düzeyi, yakın çevreden destek görememek, sosyal hayatın kısıtlanması, olumsuz yaşam olayları.
Postpartum depresyon doğumdan sonraki 2 hafta içerisinde ortaya çıkabileceği gibi doğumun ardından iki yıl içerisinde de ortaya çıkabilmektedir. Kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen ve hayat kalitesini kısıtlandıran bu durumun tedavisi çeşitli bilişsel, davranışsal, duygusal müdahelelerle sağlanabilmektedir. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde bir hekim kontrolünde medikal müdahale de yapılabilmektedir.
Yaygınlık ve Belirtileri Nelerdir?
Postpartum depresyon doğum yapan kadınların yaklaşık %15’inde görülmektedir. Ancak bir bebek dünyaya getirmenin mutlu olunması gerekilen bir durum olduğuna dair inanç dolayısıyla, sahip olunan depresif duygular için suçluluk duyulmakta ve gizleme gereksinimiyle bu sendromun tespiti sınırlı olmaktadır. Belirtileri ise şunlar olabilmektedir; hüzün ruhsal dalgalanmaları ani duygu değişimleri, ruhsal sıkıntı, keyifsizlik, isteksizlik, enerji kaybı uyku ve iştah bozuklukları,bebeğe karşı ilgisizlik, kayıtsızlık, bebeğe veya başka bir kişiye zarar verme düşünceleri, kontrol edilemeyen ağlamalar, şaşkınlık, suçluluk duygusuna kapılmak.