POSTÜR BOZUKLUKLARI

Yazar Hulusi CoşkunFizyoterapist • 8 Kasım 2017 • Yorumlar:

Postür vücudun dilidir. Vücudumuzdaki bütün yapıların uyum içinde çalışması düzgün postüre sahip olmamızı sağlar. Kasların, bağların, dolaşım sistemimizin, organlarımızın düzgün ve sağlıklı postür için uyumu çok önemlidir. Doğru postür analizi ile doğru egzersiz planlaması yapabiliriz. Doğru postür organlarımızın efektif çalışmasını, sağlıklı bir mental durumu, yorgunluk toleransımızın artmasını, dolaşımın düzelmesini, solunumun düzelmesini beraberinde getirir.

SKOLYOZ

Skolyoz kısaca omurga eğriliğidir. Skolyozda egzersiz programının doğru oluşturulması için skolyozun nedeni iyi araştırılmalıdır. Skolyoz sadece kas dengesizliğine, güçsüzlüğüne veya gerginliğine bağlı bir oluşum değildir. Skolyozun nedeni bilinmiyor diye bir inanış vardır. Skolyozda iyi bir değerlendirme için kranial (kafa)kemiklerinin, iliopsoas kasının, diyaframın, kas dengesizliklerinin, organ fonksiyonlarının iyi değerlendirilmesi gerekir. Görme bozuklukları da skolyozda sorgulanmalıdır. Skolyozda gerçek nedeni bulmak bizi hedefimize yaklaştırır. Doğru egzersiz planlaması ile ameliyat olmadan skolyozdan kurtulma şansımız vardır.

 

FİBROMİYALJİ

Fibromiyalji yaygın vücut ağrıları özellikle de sırt ağrıları ile kendini gösteren bir sorundur. Nedeni belli değil diye bilinip stresle bağlantılı olduğu düşünülür. Fakat fibromyalji romatizmal bir hastalıktır. Otoimmün sistemin( bağışıklık sistemi) direncinin azalması fibromyaljiye neden olabilir. Bu da ağızdan başlayan ve bağırsakların son noktasına kadar olan sistemdir. Bu yüzden iyi bir klinik hikaye alınmalıdır.

Fasyalar (vücuttaki zarlar) en fazla toksik birikiminin olduğu yerlerdir. Buralardaki toksik birikimler fibromiyaljiyi tetikleyebilir. Hastaların beslenme alışkanlıklarını düzenlemeleri ile ve uygun egzersiz programlanması ile fibromiyaljiden kurtulmak mümkündür.

SİNİR MOBİLİZASYON TEKNİKLERİ

Omurgadan çıkan kol ve bacaklarımızın en uç noktalarına kadar giden sinirlerimiz bir takım kanallardan geçerek yollarına devam ederler. Örnek vermek gerekirse omurgadan çıkan sinirler spinal kanallardan çıkarlar. Bu kanalların daralmasına spinal stenoz denir. Stenoz ameliyatına karar vermeden önce sinir mobilizasyon teknikleri kullanmakta fayda vardır. İleri derece değilse stenoz sinir hareketi sağlanabilir. Bu mobilizasyon teknikleri sayesinde kol ve bacaklardaki ağrı, uyuşma ve karıncalanma gibi şikayetlerden kurtulabiliriz.

 

MANUEL TERAPİ

Sadece ellerle uygulanan bir iyileştirme metodudur. Kas iskelet sistemindeki kısıtlılıkları yumuşak doku ve eklem mobilizasyonları ve manipülasyonları ile açmaya çalışılır. Limitasyonları açar ve optimal eklem hareketi yakalanmaya çalışılır.

• Bel, boyun ve sırt problemleri

• Kas gerginlikleri

• Donuk omuz

• Kalça, diz ve ayak bileği problemleri

• Topuk dikeni

• Omuz, dirsek ve el bileği problemleri

• Kalça ve diz problemleri

• Ameliyat sonrası yapışıklıkların önlenmesi

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hulusi Coşkun Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)