Premenopozal Dönemde Vücutta Görülen Değişiklikler

Menopoz döneminden yaklaşık 2 ila 6 yıl önceki dönem premenopozal dönem olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde bilinenin aksine kadının doğurganlığı devam etmekte ve düşük bir ihtimal de olsa gebelik görülme olasılığı bulunmaktadır. Ancak ileri yaşlarda görülen gebeliklerde hem annenin hem de bebeğin sağlığı için birtakım risk faktörleri taşımaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından biyolojik olarak son adet kanaması olarak tanımlanan menopoz, birçok fizyolojik ve psikolojik sorunu da beraberinde getirmektedir. Premenopozal (menopoz öncesi) dönemde başlayan problemler postmenopozal (menopoz sonrası) dönemde de devam etmektedir.

Premenopozal dönemde görülmeye başlanan fizyolojik değişimler; gece terlemeleri, sıcağa karşı aşırı duyarlılık, cinsel organda kuruluk ve hormonal dengesizliklerdir. Bu dönemde görülen psikolojik değişimler ise; duygu durum bozuklukları, yorgunluk ve sinirlilik hali ile bilişsel yetide azalma olarak tanımlanabilmektedir. Menopoz belirtileri; kadının içinde bulunduğu toplumun menopoza bakış açısı ile, kadının eş ve çocukları arasındaki iletişim düzeyine bağlı olarak da değişkenlik gösterebilmektedir.

Menopoz öncesi dönemde kadınların büyük bir bölümü doğum kontrol yöntemlerini uygulamamaktadır. Bu durumda düşük bir ihtimal de olsa gebelik riskinin bulunması; annenin psikolojik ve fizyolojik sağlığını olumsuz etkilemekle beraber bebeğin fizyolojik sağlığına da tehlikeli bir duruma sokmaktadır. Bu nedenle premenopozal dönemde de doğum kontrol yöntemlerini uygulamaya devam edilmesi gerektmektedir.

Menopoz döneminde kadın sağlığında birtakım problemlerin açığa çıkabilme ihtimali ile premenopozal dönemden itibaren doktor kontrolünde besin ve mineral takviyelerinin alınması önerilmektedir. Böylece kemik erimesi, bilişsel seviyede değişiklikler, kalp damar hastalıkları gibi problemlerin önüne geçilebilmektedir.

Premenopozal Dönemde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Premenopozal dönem, kadınların sağlıklarına en fazla dikkat etmeleri gereken bir dönemdir. Bu dönemde kadın hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığı için egzersiz programlarını günlük yaşamına dahil etmelidir. Aynı zamanda gebelik planlamayan kadınların bu dönemde de gerekli önemleri alması gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)