Probiyotik ve Prebiyotik Nedir?
Yazar Gizem Gök • Diyetisyen • 11 Ekim 2019 • Yorumlar:
-
Probiyotikler, sindirim sistemimizde bulunan ve tüketildiğinde bağırsaklarımızdaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığımızı koruyan canlı mikroorganizmalardır.
-
Çevresel stres, iklim, antibiyotik kullanımı, diyetsel değişimler gibi birçok faktör bağırsak floramızı etkiler.
-
Tam da bu gibi durumlarda probiyotikler mikrobiyal dengeyi geliştirir ve bağırsak floramıza katkı sağlar. Patojenlerle yarışarak onlardan önce reseptörlere bağlanır ve patojenlerin dışkı ile atımını sağlar.
-
Yoğurt, peynir, turşu, çiğ sucuk, ekmek, bira, şarap, kımız ve kefir besinsel probiyotik kaynaklarıdır.
-
Prebiyotikler ise bu yararlı mikroorganizmaların aktivitesini arttıran, çoğalmalarını kolaylaştıran, sindirilmeyen karbonhidratlardır.
-
Soğan, sarımsak, buğday, muz, yer elması, pırasa, bezelye, kuşkonmaz besinsel prebiyotik kaynaklarıdır.
PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLERİN ÖNEMİ NEDİR?
-
Sağlıklı yaşam amacıyla beslememizde öncelikle doğal pre-probiyotiler mutlaka olmalıdır. Eğer gerekiyorsa suplement olarakta mutlaka takviye yapılmalıdır.
-
Probiyotikleri takviye olarak alırken beraberinde tüketilen besinin sıcaklığı 45 dereceyi geçmemeli. Çünkü bunlar canlı mikroorganizmalar, ölmemeliler. Takviyemiz toz şeklindeyse yoğurtla tüketmek iyi bir tercih olabilir.
-
Kullandığımız probiyotikler bağırsakta çözünür formda olmalı. Çünkü bağırsaklara ulaşana kadar mide asitinden etkilenmemeli. Bağırsaklara ulaştığında çözünmeli. O zaman biyoyararlılığı artıyor.
-
Etkisini görmek için minimum 2 hafta kullanmamız gerekiyor.
-
Probiyotiklerin sadece sindirim sistemi rahatsızlıklarında değil; gıda alerjileri, laktoz intoleransı, enfeksiyon hastalıkları, diyabet, otoimmün hastalıklar, bazı kanserler, kalp hastalıkları, kolesterol gibi bazı sağlık sorunlarında da anlamlı bir etki yarattığına dair çalışmalar mevcut.
-
Probiyotikler demir, kalsiyum ve d vitamininin emilimine katkı sağlıyor.
-
İnsülin direncini düşürmeye destek oluyor.
-
Polikistik over sendromunda, abdominal yağlanmayı düşürmede pozitif etki sağlıyor.
Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam için sindirim sistemimizin düzenli çalışması elzemdir ve bu konuda en iyi yardımcılar probiyotiklerdir.
Probiyotikleri beslemek için prebiyotik içeren besinleri beslenmenize eklemeyi unutmayın.