Prostat Kanseri
Yazar Gürol Şirin • Ürolog • 20 Mart 2020 • Yorumlar:
Prostat kanseri; başlangıç evresinde sinsi, yani hiçbir belirti vermeyebileceği gibi, idrar yapmada bir takım şikayetlerle de kendini gösterebilir. Bundan dolayı 40 yaş üstü her erkeğin yılda bir kez üroloji hekimi tarafından değerlendirilmesi önerilmektedir. Prostat kanseri erken dönemde tespit edildiğinde tedavi başarısı yüksek olan bir hastalıktır.
Ancak idrar yapma güçlüğü, idrar akışında kuvvet azalması, idrar ve menide kan görülmesi, ereksiyon sorunları, kemik ağrıları vb. şikayetlerle de kendini gösterebilir.
Prostat kanserinde genetik, ırksal ve çevresel faktörler etkilidir.
Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biridir. Dünyada yüz binde 28’dir. Ancak ülkemizde bu oran biraz daha fazladır. Her 5-6 erkekten birinde hayatı boyunca prostat kanseri ile karşılaşma riski mevcuttur.
Prostat erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. İdrar torbasının (mesane) hemen çıkışında yer alan bir salgı bezidir. Prostat ayrıca idrar kontrol mekanizmasında da önemli bir rol oynar.
BPH (Benign Prostat Hiperplasisi) iyi huylu prostat büyümesidir. İdrar kesesinden idrar çıkışını önleyip, sık, ağrılı idrar yapma, idrar yaparken zorlanma vb. şikayetlere yol açabilir. Unutulmamalıdır ki benzer şikayetler Prostat Malign Neoplazmında ve başka prostat hastalıklarında da olabilmektedir. Bunun ayırıcı tanısını üroloji hekimi değerlendirmelidir.
Prostat kanseri tanısı:
PSA adı verilen kan testi ve rektal muayeneyle prostat değerlendirilip, gerek görülürse prostat biyopsisi yaparak tanı konulur. Erken tanı her zaman çok önemlidir.
Prostat kanseri tedavisi:
Prostat kanseri, cerrahi yapılarak tedavi edilebilebilir. Laparoskopik, robotik, perineal ve açık RRP de uygulanabilir. İleri evrelerde ise radyoterapi ve kemoterapi ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.