Protetik Diş Tedavisi

Yazar Büşra YörükAğız Ve Diş Sağlığı • 17 Aralık 2020 • Yorumlar:

Diş/dişlerin kaybında, çürük, aşınma ve kırıklarda veya eski restorasyonlar nedeniyle madde kaybına uğranması durumunda, dişlerin restore edilmesi için uygulanan, diş hekimi tarafından sabitlenen, hastanın takıp çıkaramayacağı restorasyonlara “SABİT RESTORASYONLAR” denir. Sabit restorasyonlar kuron, köprü, inley-onley dolgu, lamina gibi işlemleri içerir. Sabit restorasyonlar; kanal tedavisi yapılmış olan dişlerin ileride kırılmasını önlemek için koruyucu tedavi olarak, dişinizdeki görünmeyen çatlaklar yüzünden duyduğunuz aşırı hassasiyetin giderilmesi durumunda, kırılmış diş ya da dolgularda, aşırı çürük varlığında, kozmetik ve estetik amaçlarla (dişinizin rengi, formu ve dizilimi ile ilgili kaygılarınızdan kaynaklanan), karşıt çene ile uyumsuz kapanış nedeni ile çiğnemede duyulan yetersizlik, fonksiyon dışı alışkanlıklardan dolayı aşınmış dişlerde (kalem ısırma, tırnak yeme vb), hareketli protezlerde kroşe gelmesi planlanan dişlere, hassas bağlantılı protezlerde bağlantı için, kaza sonucu oluşan diş kırıklarında, kaybedilmiş dişlerin köprü protezleri ile yerine konması (bunun için dişsiz bölgeye komşu en az iki uygun diş gerekir), çiğneme yükünü her diş üzerine yaymak amacı ile oklüzyon tedavisinde, aşırı madde kayıplı dişlerin porselen ile yapılan kısmi restorasyonlarında (inley, onley) uygulanan bir başka tedavi türüdür.

Sabit protezler aşağıdaki tedavi usullerinden oluşur:

Kuron: Doğal dişe en yakın biçimde form ve fonksiyonun sağlanması için yapılan kaplamadır. Bu tedavi dişin, dolgu ile tedavi edilemeyeceği durumlarda gerekli olur. Tedavi genellikle bir miktar diş dokusunun dişten uzaklaştırılmasını gerekli kılar. Hastanın estetik ve fonksiyon beklentisine göre farklı materyallerle yapılabilir.

Köprü: Çekilen bir dişin veya dişlerin yerine yapay diş konması için yapılan bir seri kurondur. Bir köprü, dişsiz bölgeye komşu olan en az iki dişin kaplanmasını gerekli kılar. Doğal ve sağlam dişlerinin kaplanmasını istemeyen hastalar için köprüye alternatif olan tedaviler; takılıp çıkarılan hareketli bölümlü protezler ya da eğer vaka uygun ise implant destekli kuron/köprülerdir. Köprüler kuronlarla benzer materyallerden yapılır. Sabit protezlerin (kuron ve köprülerin) kabul gören uluslararası ömrü 7 yıldır. Ancak, kişisel bakım, düzenli hekim kontrolü ile bu süre değişebilir.

Neden bir kuron veya köprüye ihtiyacım var?

Dişlerinizdeki boşluklar sadece çirkin görünmekle kalmaz, aynı zamanda çevredeki dişlere de çok fazla zarar vererek onlara daha fazla baskı uygulayabilir ve bazen çenenin kapanış ilişkisini bozarak alt çene eklemlerinde sıkıntı yaratabilir. Kuron veya köprü şeklinde dizayn edilen protetik planlamalar, doğal dişten kesim ile gerçekleştirilir.  

İnley/onley: Madde kayıplı dişlerde madde kaybının durumuna göre dişe doğrudan dolgu yapılamadığında uygulanan restorasyonlardır. Bunlar, diş renk ve formunda olan, dişin içine ya da üzerine diş renginde özel yapıştırıcılarla yapıştırılan ve laboratuvarda hazırlanan porselen dolgulardır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)