PRP Cilt Yenileme (Hücresel Gençleşme)
Yazar Emine Özge Ayabakan • Dermatolog • 10 Nisan 2017 • Yorumlar:
P.R.P. nedir? Kanın, trombosit (platelet) yönünden zenginleştirilmesiyle yapılan plazma uygulamasına '' platelet rich plasma (PRP) '' denir. Bu yöntem kişiden belli bir miktar kanın alınıp, özel işlemlerle trombosit yönünden zenginleştirilmesi sonrası, kişiye tekrar geri verilmesi şeklinde uygulanır.
- P.R.P. uygulamasının amacı nedir? Trombosit hücreleri (plateletler), kanın pıhtılaşmasında görevli hücrelerdir. Ayrıca vücuttaki hasarlı damarları ve diğer dokuları onarmakla görevli büyüme faktörlerini içerirler. Bu uygulama ile hedef bölgeye, kan dolaşımı sayesinde çok sayıda platelet ve içeriğindeki büyüme faktörleri taşınmış olur.
- P.R.P. ile cilt yenilenmesi nasıl sağlanır?
Yaşlanma ile, aynı yaralanmada olduğu gibi derimiz fiziksel özelliklerini kaybeder. Bu nedenle cilt gençleştirme için uygulanan yöntemler, yaralı bölgedeki cilt iyileşme sürecinde uygulanan yöntemlerin aynısıdır. Lazer ve peeling gibi uygulamalarla, cilt yüzeyinde meydana getirilen hafif çaplı hasarlar ile büyüme faktörlerinin salınması ve iyileşme süreci tetiklenmiş olur. Dermo kozmetik ürünlerde de amaç aynıdır.
- P.R.P. ile cilt yenilenmesi süreci:
Hastadan kan alınması ile başlar. Alınan kan özel bir santrifüj ve filtreleme işleminden geçer. Böylece kanın, platelet açısından zengin kısmı elde edilir. Kanın platelet açısından zengin olan bu kısmı tedavi bölgesine geri enjekte edilir. Böylece enjeksiyon bölgesinde yoğun miktarda büyüme faktörünün serbest kalması sağlanmış olur. Bunlar da yaraların iyileşmesi, kırışıklık, akne izleri gibi cilt problemlerinin büyük ölçüde giderilmesini ve cildin yenilenmesini sağlarlar.
- P.R.P. ne şekilde uygulanır?
1) Dolgu enjeksiyonu
2) Mezoterapi şeklinde uygulanır. Ayrıca maske ve krem olarak da hazırlanması mümkündür.
- P.R.P. 'de her bir uygulama ne kadar sürer?
P.R.P. seansları yaklaşık 30 dakika kadardır.
- P.R.P. ile hücre yenileme tedavisi hangi durumlarda etkilidir?
*Yüz, boyun, kollar, eller, bacak içleri ve dekolte gibi vücut bölgelerinde estetik amaçlı olarak uygulanabilir.
*Lazer ve peeling gibi uygulamalardan sonra, derinin hızlı bir şekilde yapılanmasını sağlamak amaçlı uygulanabilir.
*Yıllarca UV ışınlarına maruz kalmaya bağlı; deri kırışıklarının düzeltilmesi, çöküklerin giderilmesi, esneklik ve parlaklığın geri kazanılması amaçlı uygulanabilir.
*Yara, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü, iyileşmesi uzun süren durumlarda kontrolün sağlanması amacıyla uygulanabilir.
*Ayrıca saç dökülmesi tedavisinde tek başına kullanılabildiği gibi, diğer yöntemlere yardım amaçlı olarak da uygulanabilir.
- P.R.P. ile cilt gençleştirme yöntemi güvenli bir yöntem midir?
Hastanın kendisinden alınan kan, kapalı ve steril bir kit yardımıyla işlenir ve ardından hastaya kendi kanının platelet yönünden zenginleştirilen bu kısmı geri verilir. Bu sebeple P.R.P. oldukça güvenli bir yöntemdir.
- P.R.P. uygulamasının etkisi ne zaman görülmeye başlar?
İlk uygulamadan başlayarak, ciltte artan sağlıklı bir görünüm ve parlaklık ortaya çıkar. 3. veya 4. uygulamadan sonra kalıcı ve belirgin bir etki görülmeye başlanır.
- P.R.P. ile cilt yenileme tedavisinin etkileri kalıcı mıdır?
Kişinin ihtiyacı ve uzmanın tavsiyesi doğrultusunda 15 günde bir yapılacak 3 veya 4 uygulama sonucunda alınacak sonuçlar, 10-12 ayda bir uygulanan tekrar kürleriyle kalıcılığını sürdürür.
- P.R.P. ile cilt yenileme tedavisinin avantajları nelerdir?
Diğer yöntemlerle alınan olumlu sonuçlar belirli bir süre devam eder ve kaybolur; ancak P.R.P. tedavisinin olumlu sonuçları tamamen kişiye aittir ve tekrar kürleriyle de tedavi desteklendiği sürece etkiler kaybolmaz.
- P.R.P. ile cilt yenileme tedavisi ve kök hücre tedavisi arasında ne fark vardır?
P.R.P. ile hücre gençleşmesi tedavisinde enjekte edilen trombosit yönünden zengin sıvı, kök hücre içermez; ancak kök hücreleri aktifleştirir. P.R.P. ile vücutta onarıcı, kök hücre ile yeniden oluşturucu etki sağlanır.
- P.R.P. ile hücre gençleşmesi tedavisinin bir yan etkisi var mıdır?
Bu tedavinin hiçbir zararı yoktur; çünkü kişinin kendisinden alınan kan hücreleri ayrıştırılarak yine kişinin kendisine verilir.
- Bu tedavide acı hissi olur mu?
Tedavi sırasında hafif bir rahatsızlık hissedilebilir; ancak acı hissi olmaz.
- P.R.P. kimlere uygulanmaz?
Platelet sayısı yetersiz kişilere ve kanser hastalarına P.R.P. tedavisi uygulanmaz.