PRP Nedir?

Yazar Özge Aydın • 13 Ağustos 2017 • Yorumlar:

PRP’nin açılımı “Platelet Rich Plasma” yani “platelet (trombosit) yönünden zenginleştirilmiş plazma” şeklindedir. Bu işlem temel olarak, hastadan alınan bir miktar kanın özel bir tüpe konulup santrifüj edilerek ayrıştırıldıktan sonra elde edilen trombosit açısından zengin plazmanın aynı hastaya enjekte edilmesiyle yapılan bir cilt gençleştirme tekniğidir.

PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?

PRP uygulaması için hastadan ortalama olarak 8-20 cc kadar kan özel bir tüpe alınır. Bu tüp santrifüj denilen ve yüksek hızlarda dönüş yapan cihazlara yerleştirilerek, kanın madde ağırlıklarına göre ayrıştırılması gerçekleştirilir. Özel bir jel kullanılarak da ayrıştırılma tamamlanır. Elde edilen dokularda yenilenme ve iyileşmeyi sağlayan platelet yönünden zengin plasma, tedavinin uygulanacağı bölgelere enjekte edilerek işlem gerçekleştirilir.

PRP Tedavisi Etkileri

PRP uygulamasının etkisi, yaşlanmış ve hasarlanmış cilt dokularının uyarılarak yenilenmenin gerçekleştirilmesi şeklindedir. Plasma içeriğinde, normal kana göre çok daha fazla miltarda bulunan trombosit hücreleri, hasarlı dokuların onarımı ve iyileşmede görev alan hücrelerdir. Vücutta bir bölgede hasar ortaya çıktığında, trombosit hücreleri ile bu bölgenin iyileşmesi ve tamir süreci başlar. PRP içeriğindeki trombosit ve büyüme faktörleri, normal kandakinden daha fazla olduğundan, hızlı ve güçlü bir onarım süreci tetiklenmiş olur.

PRP Tedavisi Kullanım Alanları

PRP uygulamasının çok geniş bir kullanım alanı vardır ve pek çok amaçla uygulanabilmektedir. Yara, akne ve akne izi tedavileri, antiaging ve cilt gençleştirme, saç tedavileri ve saç dökülmesini önleyici yaklaşımlar, çeşitli ortopedik sorunların tedavisi, çatlakların giderilmesi, cilt lekelerinin tedavisi şeklinde oldukça yaygın bir kullanım alanı mevcuttur.

PRP tedavisi ayrıca çeşitli başka işlemlerle kombine olarak da yardımcı yöntem şeklinde yapılabilmektedir. Birtakım peeling ve lazer tedavilerinde, yapılan işlem sonrasında ya da saç ekimlerinde destek yaklaşım olarak onarımı ve iyileşmeyi hızlandırmak adına uygulanabilir.

PRP Tedavisi Etkisini Ne Zaman Gösterir?

PRP uygulamasından hemen sonra ilk etkiler gözlemlenebilmektedir. Fakat gerçek etkinin ortaya çıkması 2 ila 3 ayı bulabilmektedir. Tabi ki bu noktada, PRP’nin hangi amaçla kullanıldığı da önemlidir. Her yaklaşımda etkinin gözlemlenme süresi farklı olabilmektedir.

PRP Seans Aralıkları

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere PRP’nin geniş bir kullanım alanı mevcuttur. Bu nedenle seans sayısı ve aralıkları değişkenlik gösterebilir. Ortalama bir tedavi yaklaşımında 2 hafta aralıklarla seansların yapıldığını söyleyebiliriz. PRP seans sayısı da 3 ila 5 seans şeklinde olabilir.

Kimler PRP Yaptırabilir?

Gebe olan ya da emziren kişilere, pıhtılaşma sorunu olanlara, çeşitli enfeksiyonları mevcut olan kişilere, kan sulandıran birtakım ilaç kullanımı olanlara, metastatik kanseri olanlara, karaciğer hastalığı bulunanlara PRP çoğunlukla yapılmamaktadır. Bunların dışında doktorun uygun gördüğü ve kişinin probleminin çözümünde PRP işleminin yararlı olabileceği durumlarda PRP tedavisi yapılabilmektedir.

PRP Tedavisi Yan Etkiler ve Riskler

PRP, hastanın kendi kanından elde edilir ve başka bir bileşen içermez. Bu sayede alerji ya da enfeksiyon gibi riskler ortadan kalkar. Bu noktada tabi ki sterilite ve hijyenik ortam çok önemlidir. PRP sonrası ufak morluklar gibi ciddi olmayan ve geçici birtakım durumlar görülmektedir. Ancak sağlık açısından sorun teşkil etmezler ve bir süre sonra kendiliğinden geçerler.

PRP Saç Tedavisi

PRP ile saç kaybının önüne geçilip kişinin sağlıklı saçlara kavuşması sağlanabiliyor. Saç kökleri ve saç telleri güçlendirilerek, daha dolgun yapıda bir görünüm de kazandırılabiliyor. PRP saçları güçlendirerek saç dökülmesinin önüne geçen bir yöntemdir. Bu nedenle PRP, saç çıkarma ya da yeni saç kökü oluşturmaya dayalı bir yaklaşım değildir. Ancak PRP ile saç dökülmesi tedavisi, saçların güçlendirilmesiyle, daha dolgun saç görünümleri elde edilebilmektedir. Hem dökülmelerin önüne geçilmesi hem de sağlıklı saçlar elde edilmesi amacıyla uygulanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özge Aydın Sertifikalı Medikal Estetik Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)