PRP Nedir?
Yazar Canan Sapan • Dermatolog • 27 Eylül 2019 • Yorumlar:
PRP (Platelet Rich Plasma) Platelet bakımından zengin plazma trombosit bakımından zengin kan sıvısıdır. Kanın santrifujden geçirilerek katman katman ayrıştırılması işlemidir. Trombositler vücudumuzda tamir işinde görev yapan hücrelerdir. PRP de bu trombositlerin konsantre edilmiş halidir. Kullanılan kitlerin kalitesi ile orantılı olarak etkinlik oranı değişiklik gösterebilmektedir.
PRP ne kadar aralıklarla ve kimler tarafından yapılmalıdır?
PRP yalnızca doktorlar tarafından yapılması gereken kişinin kendi kanının kişinin kendisine geri verilmesi yöntemidir. Ayda 1 seans olmak üzere toplamda 4 seans önerilir daha sonrasında 6-8 ayda 1 ara seanslar yapılabilir. İhtiyaç duyulan ve uygun olan her hastaya uygulanabilir. Kanla yapılan ve iğneli bir işlem olmasından dolayı mutlaka doktor olan merkezlerde yaptırılması önerilir.
PRP ne amaçlarla kullanılır?
PRP, yüz ve boyun gençleştirme, cilt yapılanması, parlaklığın arttırılması ve sağlıklı görünüm elde edilmesi, kırışıklıkların giderilmesi, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolünün sağlanması, iyileşmesi uzun süren yaraların tedavisi, leke tedavisi, fotokimyasal etkilerin iyileştirilmesi, lazer sonrası cilt kalitesinin arttırılması, siyah nokta ve sivilce (akne) ve akne izleri gibi pek çok cilt sorunlarında güvenilir bir şekilde kullanılır. Bölgesel olarak doku kalitesinin iyileştirilmesi, cilt parlaklığının kazanılması, elastin ve kollajen sentezinin arttırılmasında ve sıklıkla saç dökülmesinde de kullanılır. Zaman zaman saç dökülmelerinde mezoterapi ile kombinasyonu da uygulanabilir. Saç ekimi sonrasında ekilen saçların güçlendirilmesi amaçlı da kullanılmaktadır. PRP, zayıflamış saçlar için bölgede saç köklerinin kalınlaşmasını, hacimli hale gelmesini ve köklerin büyümesini sağlayarak etki etmektedir. PRP, cilt kullanımı dışında eklem problemleri gibi daha birçok yerde de benzer mekanizmalarla kullanılabilmektedir.