Prp Tedavisi
Yazar Dilek Bağdatlı • Dermatolog • 29 Kasım 2016 • Yorumlar:
PRP, “Pıhtı hücresi yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması” adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Pıhtı hücreleri, tüm yara iyileşmesi ve doku yenilenmesi süreçlerini başlatan, yaşamsal öneme sahip büyüme faktörlerini içerir.
Normalde dokularımızda herhangi bir hasar oluştuğunda kanımız, pıhtı hücrelerini bu dokuya toplayarak bir onarım süreci başlatır, PRP uygulamasının amacı hedef dokuya kan dolaşımı ile taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda pıhtı hücresi verebilmektir. Böylece hedef dokunun onarımı hızla ve güçlü bir şekilde başlar ve daha çabuk sonuçlanır. PRP yöntemi ile elde edilen plazmadaki pıhtı hücrelerinin yoğunluğu kandakinden 2 ila 4 kat fazladır.
Bu yöntemde hastadan 8-10cc kan alınarak santrifüj edilir. Böylece hastanın kendine ait bir plazma elde edilir. Elde edilen plazma, mezoterapi gibi küçük miktarlarda ve yaygın olarak deri içine enjekte edilir.
Hangi Durumlarda Kullanılır?
- Lazer / peeling gibi uygulamalardan hemen sonra, derinin hızla yapılanmasını sağlamak,
- Deride yılların ve UV ışınlarına maruz kalmanın sonuçlarını geriye döndürecek biçimde kırışıklıkların düzelmesini, çöküntülerin giderilmesini, esneklik ve parlaklığının yeniden kazandırılmasını sağlamak,
- İyileşmesi uzun süren yara, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolünü sağlamak,
- Saç dökülmesinde tek başına veya mezoterapi ürünleri ile birlikte kullanılmaktadır.