PRP Uygulamaları
Yazar Serbay Gürel • Dermatolog • 2 Eylül 2017 • Yorumlar:
PRP (Platelet/Trombosit yönünden zenginleştirilmiş Plazma) medikal bir uygulama olup, sadece doktorlar tarafından yapılması gereken bir uygulamadır.
Derideki bir hasarı en etkili, en hızlı ve en doğal biçimde onarabilecek olan yapı, yine derinin ait olduğu bütünün bir parçasıdır, bu nedenle PRP uygulaması damarda dolaşan bu sihirli gücü harekete geçiren bir yöntem olarak kabul edilebilir.
Nasıl yapılır?
Estetik ve kozmetik amaçlı uygulama yapıldığında, uygun PRP kitleri kullanılarak hastadan kan alarak yapılan bir işlemdir. Doktor hastasından içinde özel bir jel bulunan küçük tüplerin içine az miktarda kan alır ve santrifüj işlemine tabi tutar. Bu işlemin sonunda tüplerdeki kan bileşenlerine ayrılır: yani her mililitresinde yaklaşık 200.000 trombosit bulunan bu kanın kırmızı hücrelerden oluşan kısmı ayrılır, böylece mililitrede 1,5 milyona kadar trombosit yoğunluğuna sahip olan bir jel elde edilir.
Trombositlerin kanın pıhtılaşması ile ilgili işlevleri vardır, aynı zamanda bir doku hasarının iyileşmesini sağlayıcı özellikteki büyüme faktörlerini de salgılarlar. Dolayısıyla santrifüj işlemi uygulanan kandan elde edilen PRP, yani trombositi bol olan kısım ya mezoterapi yöntemiyle ya da maske haline getirilerek uygulanır. Böylece dokulardaki hasarın ya da yaşlanmanın etkilerini geriye çevirecek doğal büyüme faktörleri istenen bölgeye verilmiş olmaktadır.
Nerelere yapılır?
Tıpta diş hekimliği ve ortopedi alanında farklı kullanım alanları bulmakla birlikte, estetik ve kozmetik amaçlı olarak kullanım alanları şu şekildedir:
- İyileşmesi uzamış ya da kapanmayan yaralar ve çatlaklar
- Yüz, boyun, dekolte bölgesi, eller, bacak içleri, kollar gibi vücut bölümlerinde cilt gençleştirme amaçlı
- Lazer, peeling, radyofrekans, roller gibi uygulamalardan hemen sonra, derinin hızla yapılanmasını sağlamak amaçlı
- Deride yılların ve UV ışınlarına maruz kalmanın sonuçlarını geriye döndürecek biçimde kırışıklıkların düzelmesini, çöküntülerin giderilmesini, esneklik ve parlaklığının yeniden kazandırılmasını sağlamak amaçlı
- Cildin esneklik ve parlaklığının artırılması amaçlı
- Leke tedavisi amaçlı
- Saç dökülmelerinde tek başına ya da diğer tedaviler ile kombine kullanılmaktadır.
Etkisi ne zaman başlar?
Uygulamadan hemen sonra ciltte sağlıklı bir parlaklık ortaya çıkar. İstenilen etki ancak 3 veya 4 uygulamadan sonra ( yani 1 kür uygulandıktan sonra ) belirgin hale gelir.
Etki süresi ne kadardır?
Etki süresi kişiden kişiye ve kullanılan ilaca bağlı değişiklik göstermekle birlikte 4-6 ay kadardır.
Uygulama süresi ve seans aralıkları nasıldır?
Her 15 günde bir yapılacak 3 veya 4 uygulamadan oluşacak bir kür uygulanmalıdır. Bir kür uygulaması tamamlandıktan sonra uygulanacak (6 – 12 ay sonra) hatırlatma seansları mevcut etkinin daha uzun süre devamını sağlar.
Yan etkileri ve riskleri var mı?
Uygun ve onaylı kitler kullanıldığında (Regenkit, Ycellbio, T-lab gibi) hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Sizden alınan kanın fazlasıyla herhangi bir madde eklenmeden verilmesi söz konusudur.
Uygun olamayan kitler kullanılırsa veya sterilite şartlarına dikkat edilmeyen merdiven altı uygulamalar tercih edilirse enfeksiyon riski kaçınılmazdır.