PRP

PRP, kişilerden bir tüp kanın santrifüj işlemi sonrası platelet ismi verilen kanın pıhtılaştırıcı faktörlerinin (trombosit) hücreden ayrıştırılarak konsantre bir biçimde plazma içerisinde elde edilme şekline verilen isimdir. Plateletler vücuttaki hasarlı dokuların onarımını ve hızlıca iyileşmesini sağlamak için bünyesinde “Büyüme Faktörleri” bulunduran kan bileşenleridir.

Vücudun herhangi bir bölgesinde bir sorun olduğunda, dokuda oluşan bir zarar söz konusu olduğunda plateletler bu bölgede hızlıca toparlanarak onarıma girerler. PRP uygulamasının temel gayesi ise bu hedef dokuya ulaşacak olan kan plateletinin sayısını ve etkinliğini artırmaktır. Neticede ise hasarlı doku daha hızlı onarılıp, iyileşme sağlar.

Vücut derisinin %5’lik üst tabaka kısmı ayda bir kendisini yenilerken, altta bulunan deri kısmı kendisini neredeyse hiç yenilemez ve yaşlanır. Yaşlanan deri de lazer, peeling gibi yöntemlere başvurularak hasar durumu hafifletilmeye çalışılır. PRP, iyileşme, onarım vb. işlemlerin hızlandırılmasını ve sağlıklı hal almasını sağlar.

Prp nasıl yapılır ?

PRP, özel tüplere alınmış kanın santrüfüj ile ayrıştırılmasından elde edilmektedir. Bu elde edilen plateletten zengin plazma içeriği kişi cildine mikro enjeksiyonlar halinde geri iletilir. İşlemden önce bölgesel anestetik krem uygulaması ve buz tatbiki hasta rahatını daha da artırır. Bu işlem ortalama 15 ile 20 dakikayı bulabilmektedir.

Uygulandığı Vücut Bölgeleri

PRP, en çok yüz, boyun ve saç bölgelerine uygulanmaktadır. Ayrıca göğüs bölgesi, el ve bacak içleriyle kollara da uygulanmaktadır.

Bu ilgili bölgelerde temel gaye;

  • Lazer/peeling gibi uygulamalardan sonra derinin hızlıca iyileşmesini sağlamak,
  • Deride yaşlanma ve foto hasara bağlı oluşmuş kırışıklıkları, güneşin zararlı ışınlarından kaynaklı oluşan ince çizgi ve kırışıklıkları gidermek,
  • Cildin esnekliğini ve parlaklığını yeniden kazanmasına yardımcı olmak,
  • Kronikleşen yaraları iyileştirmek,
  • Saç dökülmesini önlenmek ve daha birçok iyileştirici unsuru etkin kılmaktır.

PRP Uygulamasının kısa sürede parlak ve canlı bir görünüme kavuşturan gençleştirici etkisi sayesinde kişi de ciddi sağlık düzelmesi görülmektedir.

Ciltte Parlaklık Ne Zaman Görülür ?

Uygulamanın ardından ciltte sağlıklı ve parıltılı bir görünüm oluşur. Sonra bu parlaklıkta gerilme görülür. Lakin birkaç uygulamadan sonra ciltteki iyileşme tam manada belirginlik kazanır.

Seans Aralıkları

En uygun seans aralığı bir kür PRP 2 hafta aralıklarla uygulanıp, 4 seansta tamamlanır. Sonra 6 ayda bir tek doz tekrarlanması tavsiyedir. Tam manada etki ise bir kür tamamlandıktan sonra görülmeye başlar. Cilt daha ışıltılı, daha canlı, daha berrak ve genç bir görünüm alır.

Kalıcılık

Bir kür ile elde edilen netice, cilt yapısına göre değişiklik gösterse de genellikle bir yıla kadar kalıcılık gösterir. Her yıl bir kürün tekrarı ciltteki iyileşmenin devamlılığını artırır.

Avantajları

Yaşlanan deriyi en doğal şekilde yeniler, canlandırır ve parlak bir görünüm kazandırır. Uygulaması kolay, sonrasında kişinin hayatını olumsuz etkilemez ve anında haya dönüş yapmasını sağlar. Kırışıklık ve cilt çizgilerini azaltır. Ciltte gençleşme sağlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zühtü Demir Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)