Psikodinamik Terapi
Yazar Ebrar Çakıroğlu • 3 Eylül 2024 • Yorumlar:
Psikodinamik terapi klinik uygulamada sıklıkla kullanılan terapi ekollerinden biridir. Temelini Freud’un teorilerinden alan bu terapi ekolü, zaman içeresinde çeşitli kuramcılar tarafından geliştirilerek bugünkü halini almıştır. Çağdaş ve kanıta dayalı uygulamaları da içeren psikodinamik terapinin etkililiği bilimsel araştırmalar tarafından kanıtlanmaya devam etmektedir. Araştırmalar, psikodinamik terapinin depresyon, anksiyete ve kişilik bozuklukları gibi birçok psikolojik konu üzerindeki olumlu etkisi olduğunu göstermektedir.
Uzun süreli bir kendini keşfetme yolculuğu olan psikodinamik terapide amaç, psikolojik zorlukların kaynağına odaklanarak bireylerin öz farkındalıklarının, öz değerlerinin ve daha tatmin edici ilişkiler geliştirme ve sürdürme kapasitelerinin gelişmesini sağlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda:
• Terapistler danışanların sahip oldukları ancak yüzleşmekten kaçındıkları çelişkili ve rahatsız edici duyguları tanımlamalarına yardımcı olur. Kaçınılan duyguların danışanlar tarafından dile getirilebilmesi ve kapsamlı şekilde ele alınması, çelişkilerin giderilmesine ve duyguların çözümlenmesine olanak tanır.
• Terapide danışanların erken dönem yaşantıları ele alarak çözümlenmemiş çatışmalar incelenir. Kaynağını geçmişten alan bu çatışmaların bugünkü psikolojik zorluklarla nasıl ilişkili olduğuna odaklanılır. Böylece danışanların yaşamları boyunca duygularında, kendilerini ve diğerlerini algılama şekillerinde ve ilişkilerinde tekrarlayan zorlayıcı örüntüler keşfedilir. Psikodinamik terapi, terapist-danışan ilişkisinde de ortaya çıkabilen kişilerarası zorluklara odaklanarak danışanların kişilerarası ihtiyaçları karşılama konusundaki kapasitelerini seans odasındayken geliştirmelerine yardımcı olur.
Psikodinamik terapide yaşamınıza dair temel sorunları bir terapist eşliğinde ele alıyor olmak içgörünüzün gelişmesine katkı sağlar. Gelişen kişisel farkındalığınızla birlikte kendi duygu, düşünce ve davranışlarınızı yakından tanır, yaşamınızla ilgili daha bilinçli seçimler yapabilirsiniz. Bu keşif yolculuğu boyunca kendinizle ve başkalarıyla mevcut ilişkilerinizi geliştirebilir, daha sağlıklı ilişkiler kurma yolları geliştirebilirsiniz. Terapiden tüm bu faydaları sağlayabilmek için ön koşul ise terapiye istekli olmak seanslara düzenli olarak katılım sağlamaktır.