Psikoloğa Ne zaman Gitmeli?

Yazar Yeliz Bayraktar AymetePsikolog • 6 Nisan 2021 • Yorumlar:

Gündelik yaşamımızda sorun yaşadığımız zaman kendi çözümlerimizi bulmaya çalışırız. Kendi çözümlerimiz işe yaramazsa bazen etraftan yardım almak isteriz bazen de almaz ve sorunla baş başa kalırız. İşte bu noktada içinde olduğumuz sorun artık çözümsüz görünüyor ve çıkış noktası bulamadığınızı düşündüğünüz zaman psikoloğa gitmelisiniz.

Bir sorunun sizi psikoloğa gitmeye ikna etmesi için 3 ana başlıktan yararlanabilirsiniz.

Bu sorun sizde ne kadar süredir var? Bu sorun günlük yaşantınızı ne kadar etkiliyor? Sizi günlük hayatından ne kadar alıkoyuyor? ve Bu sorun sizi ne derecede etkiliyor? Bu sorunun hayatınızdaki yerini puanlayacak olsanız kaç puan verirsiniz?

Psikoloğa giden kişiye neler sorulmamalı? 

-Nasıl geçti? 

-Psikolog neler dedi? 

-İlaç yazdı mı? 

-İyi geldi mi? Çözüldü mü sorunların? 

-Daha ne kadar gideceksin? Sürekli mi gideceksin?

-Neler anlattın? 

-Sorunun neymiş? Ne tanı koydu?  

 

Toplumsal olarak hala psikiyatriste / psikoloğa gitmek bizler için bir tabu olabiliyor. Toplumsal algılar, tabular, mitler doğru ya da yanlış bakmaksızın insanları her anlamda etkileyen süreçler oluyor. Psikoloğa gitmek veya giden kişiye oluşan bakış açısı, doğru bilinen yanlışlar psikoterapi süreçlerini daha başlamadan baltalanabiliyor. Psikoloğa giden delidir. Delilik kavramı psikoloji biliminde yer alan bir ifade olamamakla beraber insanlar arasında psikolojik anlamda problem yaşayan insanlara yapıştırılmış bir etiket olarak yorumlanabilir. Psikoloji bir bilim ve insan davranışlarını inceler. Dolayısıyla fiziksel olarak yaşadığımız bir problemde doktora gitmek kadar normal bir durumdur psikoloğa gitmek. 

 

Bir diğer yandan psikoloğa giden kişilere bakış, problemlerini kendisi çözememiş, zayıf, depresyona yatkın (halk ağzıyla), sorunlu, deli vb. ifadeler kullanarak yapılan etiketlemeler kişilerin hayatlarında toplumsal bir baskı oluşturmaktadır. Bu baskı kişilerin yardım almasını engellemekte ve durumunu daha da kötüye götürmektedir. 

 

 

Kişi karar aldı ve terapiye gelmeyi başardı. En büyük adımlardan biri bu adımdır. Daha sonrasında terapiye başlamış veya terapisi devam eden kişilere sorulan sorular ve söylenen sözler daha da önem kazanıyor. Özellikle kişinin ailesi, arkadaşları ve çevresi ne kadar çok destek sağlayıp, yanında olduğunu gösterir ise kişide iyileşme hızı aynı oranda artar.

Çocuklar psikoloğa götürülürken ne dememeli? 

 

Psikolog kavramı çocuklar için çok soyut bir kavram olabilir. Çocuğun neyi ne kadar bildiğini ölçmek ve değerlendirmek önemli olabilir. Çünkü çocuğunuza seni psikoloğa götüreceğiz dediğinizde Psikolog kim? sorusu ile karşılaşmanız muhtemel. Dolaysıyla psikolog kim bunu anlatmanız gerekecek. Çok küçük yaş grubunda (2-6 yaş arası) çocuklarda söylenecek her söze dikkat edilmelidir. 

-Seni psikoloğa götürüyoruz, psikologlar problemleri çözer. 

(Çocukta oluşacak algı ben problemli bir çocuk muyum?)

-Seni doktora götürüyoruz. 

(Psikologlar doktor değildir.) 

-Seni bir oyun ablasına götüreceğiz. 

(Avm vb. yerlerdeki oyun merkezlerindeki ablalar sanabiliyorlar. Hatta buradaki oyuncaklar azmış, oradakiler daha çok gibi kıyaslamalara gidebiliyorlar.)

-Seni bir arkadaşıma götürüyorum, bir kahve içeceğiz.

(Çocuğu kandırmak oluyor, kandırıldığını anladığında psikoloğa, doktora veya başka bir yere gitmek durumunda kaldığınızda size inanmayabilir.) 

Çocuklara bu konuda yalan söylemek yerine nasıl ki bir yerimiz ağrıdığında, hastalandığımız da doktora gidiyorsak, aynı şekilde bazen problemlerimizi çözemeyebiliriz, bazı şeylerden şikâyet edebiliriz ya da üzülebiliriz bu durumda bu alanın uzmanı olan birine gitmemiz gerekir ve oraya gideceğiz şeklinde açıklama yapılabilir. Orada ne yapacağım ve ne konuşacağım der ise; ailece beraber gidildiğini ve uzmanla sohbet edileceğini, kendisi neler konuşmak isterse anlatabileceğini söylenebilir. 

Daha büyük yaş gruplarında (7-18 yaş arası) problem yaşayan, sorunu olan çocuklar psikoloğun anlamını biliyor ve bazen psikoloğa gitmek istediklerini kendileri de dile getirebiliyor. Fakat sorunu aile tespit etmiş fakat çocuğun bu durumla alakalı bilgisi yok ise yine psikoloğun ne olduğu bilip bilmediğini ölçmek ve daha sonrasında problemlere dair konuşup bir uzmandan destek alma noktasında beraber karar vermek çözüme ulaşma noktasında çocuğun yalnız olmadığını gösterir, stresini azaltır ve bu aşamada yardım alma konusunda daha fazla motivasyona sahip olur. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)