Psikolojide Aşk Nedir?

Yazar Kıymet Akyol • 5 Nisan 2023 • Yorumlar:

İlişki  en  az  iki  insan  arasında  anlamlı  ve  belirli  bir  hedef  etrafında  kurulan  gelişen  devam  eden  bir  bağdır. Kişinin  özgürce seçtiği  bağlanma,  yakınlık  ve  bunlarla  beraber  tutku  romantik ilişkiyi  tanımlamaktadır. 

Aşk, yakınlık, bağlanma/içsel yatırım yapma güven, saygı ve sevgi gibi duyguları beraberinde getirmektedir. Moss ve Schwebel’in aktardığına göre, Freud aşkı, cinselliğin yüceltilmesi olarak, Harlow bağlanma davranışı olarak ve Fromm ilgi, sorumluluk, saygı ve anlayış olarak tanımlamıştır. Maslow ise, aşkı ikiye ayırmıştır. Birincisi, kişinin güvensizliğiyle gelişen ve düşük düzeydeki duygusal ihtiyaçları ifade eden “yetersizlik aşkı” ikincisi ise, yüksek düzeyde duygusal ihtiyaçları içeren ve özellikle kendini ve diğerini gerçekleştirme isteğini ifade eden “aşık olmaktır”. .(Atak ve Tuştan, 2012, s.521). 

Kişiler  ilişki  kurarken,   kurduğu  ilişkiyi sürdürürken  büyük  emek  ve  çaba  harcamaktadırlar.  Harcanılan emek  ve  çabaların  sonucunda  bireylerin  romantik  ilişkilerinden beklentileri  sağlıklı çocuklarına başarılı ilişkiler kurmayı öğretir.”   “Başarılı  bir  ilişkiye  ulaşmak  için  her  iki  taraf  da  anlayışa  ve  karşılıklı  saygıya  ihtiyaç  duyar.”   İyi  bir  ilişki  karşılıklı saygı, güven, fiziksel  beğeni,  dürüstlük,  eşitlik,  açık  ve  net  iletişim özelliklerini  barındırır. Bu  özelliklerin  yanı  sıra  bireylerin ilişkilerinde  yaptığı  koşulsuz  kabul,  karşılıklı  özgürlükleri sınırlandırmak  ve  benmerkezci  olmak  ilişkilerine  ve  kendilerine zarar  vermektedir. Bahsedilen  özellikler  ilişkide  mutsuzluğa  ve kişilerin  yıpranmasına  yol  açar.  Sağlıksız,  kötü  bir  ilişkide  aşırı kontrol,  eleştiri, tehdit  ve  aşağılama  sıklıkla  görülen özelliklerdir. Bireyler, bu  olumsuz  özellikleri  gösterdikleri  zaman, aşk  ve sevginin  üzerine  kurmuş  oldukları  temeli  sarsmaktadırlar. İlk olarak  başlayan  büyük  ve  kırıcı  kavgalar  beraberinde  karşılıklı saygıyı  da  kaybettirmektedir. Biliyoruz  ki  ilişkide  bu  temeller sarsıldığında  bağlanma  ve  güven  problemleri  doğmaya  başlar.

”Hayattaki  diğer  alanlarda  da  olduğu  gibi  başarılı  bir  ilişki  şans,  talih,  ya  da  sadece   öyle  olmasını  istediğiniz  için  başarılı  olmaz. Başarılı  bir  ilişki  neyi  istediğini  bilmenin  bunun  için  çalışmanın  ve  rahat  olmanın  bir  sonucudur.” Bir ilişkiyi tamamlayan bazı kavramlar vardır. Strernberg’in üçgen aşk kuramına göre, yakınlık, tutku ve bağlanma kavramlarını içermektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)