Psikolojik Ağrı ve Bedensel Hastalıklar Nasıl Oluşuyor?
Yazar Levent Soylu • Psikiyatrist • 31 Ocak 2019 • Yorumlar:
Sevgili okurlarım bugünkü yazımda duyguların, ruh hallerinin ve psikolojik tıkanıklıkların bedenimizi nasıl etkilediği ya da başka bir deyişle bedende nasıl ifade edildiğini örneklerle anlatacağım.
İnsana bütüncül baktığınızda duyguların, inançların, ya da düşüncelerin beyin algısı aracılığıyla kimyasal reaksiyonlara yol açtığı artık bilinen bilimsel bir gerçektir. Uzun yıllardır psikosomatik hastalıklar olarak anılan bir çok hastalık bilinmektedir(ülser, reflü, hipertansiyon, ülseratif kolit, vs ) Ancak son yıllarda hemen her hastalığın psikolojik bir komponenti olduğu, en azından tetikleyici ve sürdürücü en önemli faktörlerden birisinin stres ve psikolojik durum olduğu vurgulanmaya başlanmıştır. Psikoterapiler, stres azaltıcı teknikler ve mindfull (doğa, meditasyon vs) bir yaşamın hastalıksız ve uzun bir yaşama destek olduğu konusunda her geçen gün yeni yayınlar eklenmektedir. Ancak her şeyden önemlisi yaşam kalitesi ve psikolojik iyilik arasında çok net bir ilişki mevcuttur.
Aşağıda psikolojik durum, duygular ve bedenle ilişkisi hakkında bildiklerimi örneklerle sizlerle paylaştım. Faydalı olması umuduyla..
*Güçlü durmaya çalışmak, zayıf tarafını reddetmek--------baş dönmesi, göz kararması
*İstediklerini, tutkulu tarafını fazlaca tutmak, bekletmek---- tümör ve bağırsak hastalıkları
*Tutulmuş öfke — ülser, bağırsak hastalıkları ve tümörler
*Fark edemediğiniz hüzün --- iyileşmeyen boğaz ve sinüs sorunları
*Fibromyalji ya da diğer kas ve kemik ağrıları; yaşamda taşınan aşırı yük ya da sevdiklerinize verdiğiniz fazla desteğin bir ifadesi olarak ortaya çıkabilir.
*Kişisel sınırlarınıza istemediğiniz müdahaleler; çeşitli psikolojik cilt hastalıkları
*İfade güçlüğü; boğaz, tiroid sorunları
*Aşırı yük taşımak, fazla destek vermek; fibromyalji, kas iskelet sistemi sorunları (fıtık vs)
*Sizi üzen anıları yok saymak, ya da sizi üzen birine cevap vermemek—bulantı ve anlamsız reflü tanısı
*Aşırı manevi ve fiziksel yüklere bedenin isyanı ; panik atak
Yukarıdaki örneklerden de anlaşılacağı üzere, iyi bir psikoloji, kendini ve bedeni tanımak ve sürekli pozitif hissettiren şeyler yapmak bedeninizin de sağlıklı olmasına ve şu an şikayetçi olduğunuz bir çok belirti ya da hastalığın düzelmesine katkıda bulunur.