Psikolojik Danışmanlık Süreciyle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazar Simay Okşan OralPsikolog • 14 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Herkes hayatının bir döneminde başa çıkamadığı olaylar, durumlar veya duygular nedeniyle psikolojik destek alma ihtiyacı duyabilir. Duygularının çok hassas olduğu bu dönemde alınacak destek kişi için çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu da psikolojik danışmanlık süreciyle ilgili gerçekle uyuşmayan beklentilere kapılmaya sebep olabilir.

Bu süreçle ilgili belirtmek istediğim birkaç önemli bilgi bulunuyor.

  1. Öncelikle psikolojik danışmanlık süreci bir “süreç”tir. İlk seanstan itibaren hemen bir sonuç almayı beklemek çok büyük bir olasılıkla hayal kırıklığı yaratacaktır. Sabırla, psikolog/psikolojik danışmanınızla belirlediğiniz aralıklara sadık kalarak yapacağınız görüşmeler, hedeflerinize ulaşmanızda size büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

  2. Psikolojik destek aldığınız ruh sağlığı profesyonelinin sizin “kurtarıcı”nız olmadığını bilmek süreç için oldukça yararlı olacaktır. “ Gidip derdimi anlatacağım. Bana ne yapmam gerektiğini söyleyecek. Bana öyle bir şey söyleyecek ki bütün sorunlarım ortadan kalkacak.” düşüncesi süreçten fayda alamamanıza, çaresizliğe kapılmanıza ve başarısızlık düşüncesiyle belki de görüşmeleri bırakmanıza sebep olacaktır. Danışmanınız yardım arayışınızda sizi kendinizi anlamanız ve kendi kendinizin kurtarıcısı olma konusunda harekete geçmeniz için size yardımcı olur. Yani size balık vermez, balık tutmayı öğretir.

  3. “Farkındalık”, “Farkında olmak”, “Fark etmek” danışmanlık sürecinin en önemli unsurudur. Bizi rahatsız eden durumlar, başa çıkamadığımız duygular vs. konularında kendi içimizde neler olup bittiğini (Ne düşünüyorum? Ne hissediyorum?)bilmeden o şeylere müdahale edebilmek mümkün değildir. Farkındalık bazen beraberinde acı, öfke, yas süreci, depresyon da getirebilir. Bu da oldukça sağlıklı ve hatta bazen de olması gereken bir şeydir. Tıpkı gerçek hayattaki gibi danışmanlık sürecinde de her zaman mutluluğu, iyi hissetmeyi beklemek gerçekçi değildir.

  4. Psikolojik danışmanlık sürecinden ne denli faydalanılacağı danışanın gayretine bağlıdır. Seansta en iyi çözüm bulunsa bile eğer danışan bu doğrultuda hayatında harekete geçip sorumluluk almıyorsa sonuç yüz güldürücü olmayacaktır.

  5. Psikolojik danışmanlık görüşmeleri genellikle ilk zamanlarda haftada 1 kere olacak şekilde planlanır. Fakat görüştüğünüz ruh sağlığı profesyoneli sizin için en uygun görüşme sıklığını belirleyecektir. Bazı danışanların haftada 2 kere gelmesi, bazılarının da 2 haftada 1 gelmesi uygun olabilir.

  6. Danışmanınızla günler öncesinden belirlediğiniz randevu gün ve saati size aittir. Danışmanlık odası sizin için ayrılmıştır. Danışmanınız sizin için görüşme öncesinde hazırlık yapar. Sizi, size hazır bekler. 24 saatten daha az bir zaman kala yapılan iptallerde de danışmanlık görüşmesi yapılmış kabul edilir. Ve danışmanlık ücreti talep edilir. Bu durum danışanlar tarafından yanlış anlaşılıp bunun sonucunda doğal bir öfke duygusuna sebep olabilir. Fakat  çizilen bu çerçeve hem danışmanlık süreci için çok önemli bir faktör olan terapötik ilişkiyi korumak için hem de seanslara devam etmenin kişinin kendisi için almış olduğu önemli bir sorumluluk olduğunun altını çizmek içindir. 

Kendinizin kurtarıcısı olmaya, artık enerjinizi esas hak eden kişiye “kendinize” döndürüp ona yatırım yapmaya var mısınız?                                  Sevgiyle…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)