Psikolojik Değerlendirme Testleri
Yazar Süleyman Kahya • 13 Ocak 2025 • Yorumlar:
Psikolojik değerlendirme testleri her çocuğun kendine özgü özelliklerini ve bireysel farklılıklarını anlama (ölçme değil) ve çocuğa bu doğrultuda yardım etmek amacıyla uygulanır. Yani, çocuklara uygulanan psikolojik testler tanılayıcı ve sınıflandırıcı olmak üzere değil çocukları tanımak ve anlamak üzere yapılır.
Çocuğu tanıma ve değerlendirme çocuğun hem güçlü yanları hem de gelişimsel ihtiyaçları ortaya çıkarılır. Çocukların yaş, gelişim ve dikkat özelliklerinin bilinmesi, çocuğa sunulan destek hizmetlerinin kalitesini arttırarak; kazandırılmak istenilen beceri ve ulaşılmak istenilen hedefleri daha kısa sürede mümkün kılar.
Çocuklar arasındaki bireysel farklılıkların belirlenmesi sonucunda yapılacak planlama ve düzenlemelerle çocukları başarıya ulaştıracaktır. Erken dönemde destek gereksinimlerinin belirlenmesi çocukların gelişimlerini desteklemede etkili stratejilerin oluşturulması açısından önemlidir (örneğin; özgül öğrenme güçlüğü, okula başlamadan özgül öğrenmeyi tespit edersek okul öncesinde kendi yaşıtlarının seviyesine getirerek aradaki uçurumun kapanmasına yardımcı olabiliriz). Yapılan çalışmalar sonucunda çocukların bireysel ve sosyal farkındalıkları da artacaktır.
Öğrenme programları ve gerekli materyaller; Gelişimsel özellikleri, dikkat özellikleri ve bireysel farklılıkları keşfedilen çocuklara özel hazırlanarak planlanacaktır.
Her açıdan sağlıklı ve başarılı çocuklar..
6 yaşa kadar gelişim, sonrasında zeka, bellek ve dikkat ölçülebilir.
Moxo Dikkat Performans Testi (6 - 12 yaş çocuk) ve (13 - 65 yaş yetişkin)
Moxo Dikkat Testi, Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite performansını ölçen, uzmanlar tarafından uygulanan, görüş ve duygu içermeyen, online bir testtir.
MOXO, Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite performans düzeylerinin ölçümünde oldukça etkili bulunmuştur; fakat testin hızla artmış olan popülaritesi, MOXO’da bulunan eşsiz Çeldirici Sistemi’nden kaynaklanmaktadır.
Attentioner Dikkat Geliştirme Programı (7 - 18 yaş)
Bremen Üniversitesi/Almanya'da geliştirilmiştir. Nöro-psikolojik tabanlı bir programdır. Davranışçı terapi elemanlarını içerir. Bireysel veya grup çalışması olarak uygulanır. Günlük hayatta karşılaşılan sorunlar seans içinde yapılandırılmış olarak ele alınır. Ödül sistemi ile davranış düzenlemesi, başarı motivasyonu ve rekabet desteklenir. Çocuklara uygun figürler kullanılarak çalışma somutlanır (Ejderha Tayfun). Uygulanan aile modülü ile, öğrenilen stratejilerin günlük hayata aktarımı sağlanır. Çalışma düzeni; her oturumda 3 uygulama ve bir ev egzersizi (gizli görev) şeklinde haftalık olarak planlanır. Oturumlar haftada bir olarak uygulanır - ergen gruplarında 2 seans üst üste uygulanabilir.
Ankara Gelişim Tarama Envanteri (0-6 yaş)
AGTE bir gelişim tarama envanteri olup 0/6 yaş çocukların; Dil-Bilişsel gelişimini, İnce motor, Kaba motor gelişimlerini ve Sosyal beceri-Özbakım gelişimlerinin yaşıyla orantılı olup olmadığının keşfedilmesine yardımcı olmaktadır. Hangi gelişimin desteklenmesi, hangi gelişimin ise iyi olduğunu görerek çocuğu daha yakından tanımaya yardımcı bir çalışmadır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Ölçeği (5 yaş 6 ay - 7 yaş)
Çocukların okula hazırbulunuşluklarını değerlendirmek amacıyla kullanılır. Ölçek; çocuk hakkında okula hazırlık, verilen yönergeleri anlama ve takip etme, dil gelişimi, görsel ve işitsel algılama, motor koordinasyon ve sayı bilgisi konularında bilgi vermektedir. Ayrıca çocuğun bireysel gelişim özelliklerini anlamak ve gerektiğinde destekleyici müdahaleler planlamak için etkilidir. Bireysel ve grup halinde uygulanabilir.
D2 Dikkat Testi (9 yaş ve üzeri)
Bireylerin dikkat ve konsantrasyon düzeylerini ölçmek için kullanılan yaygın bir psikometrik değerlendirme aracıdır. Özellikle Psikomotor hız, dikkat eksikliği ve öğrenme becerilerini değerlendirmeyi amaçlar. Zihinsel süreçler hakkında ayrıntılı ve güvenilir bilgiler sağlayarak dikkat becerilerinin gelişimi ve sorunlarının tespiti için önemli bir araçtır.
Burdon Dikkat Testi (7- 20 yaş)
Çocukların dikkat düzeyini ve sürekliliğini değerlendirmek için kullanılan bir araçtır. Test, bireyin görsel dikkatini, dikkat düzeyini, seçici dikkatini, odaklanma becerisini ve sürekliliği değerlendirmek amacıyla geliştirilmiştir.
Frostig Görsel Algı Testi (4 - 8 yaş)
Frostig bir görsel algılama testidir. Bu sayede özgül öğrenme güçlüğünü (dileksi, disgrafi, diskalkuli) tespit eder. Testin okul öncesi dönemde uygulanması; olası güçlüklerin tespiti ve çocuğu birinci sınıfa hazır hale getirmek için gerekli programların hazırlanması adına önemlidir.
Cattell Zeka Testi (7 yaş 6 ay - 14 yaş)
Cattell Zeka Testi Akıcı ve Kristalize zeka düzeyini değerlendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Akıcı ve Kristalize zeka bireyin yeni durumlara uyum sağlama, problem çözme, mantıksal düşünme, bilgi deneyim ve kültürel birikimi kullanma becerilerini ifade eder. Öğrenmeyi ve öğrenilen bilgilerin uygulamasını destekleyen zekadır.
Goodenough - Harris İnsan Resmi Çizme Testi (3 - 15 yaş) Çocukların zihinsel gelişim düzeylerini değerlendirmek amacıyla kullanılan çizime dayalı bir projektif testtir.
Benton Görsel Bellek Testi (8 - 55 yaş)
Hem yetişkinler hem de çocuklar için kullanılan test, belleği değerlendirmekte kullanılmaktadır.
Porteus Labirentleri (5 yaş 6 ay - 15 yaş)
Çocukların problem çözme yeteneklerini, yaratıcılıklarını ve karar verme becerilerini keşfetmek amacıyla kullanılır. Çözüm yolları bulmadaki hızını, sabrını ve çevresel faktörleri göz önünde bulundurarak çözüm geliştirme becerisini değerlendiren bir araçtır.
Bender Gestalt Görsel Motor Algılama (5 yaş 6 ay - 10 yaş 11 ay)
Görsel algı, Motor koordinasyon ve bu iki beceriyi entegre etme yeteneklerini değerlendiren bir nöropsikolojik testtir.