Psikolojik Sağlamlık

Yazar Ceren MernekliPsikolog • 27 Nisan 2022 • Yorumlar:

Psikolojik sağlamlık kavramını herkesin anlayacağı bir dilde kısaca ‘’mücadele etmemiz gereken zorluklarla başa çıkabilme, devam eden stresli yaşantılara uyum sağlayabilme, yaşanılan travmatik durumları başarıyla atlatabilme yeteneği’’ olarak tanımlayabiliriz.

Bir çoğumuz zaman zaman ‘’benim başıma gelenler başkasının başına geldiğinde neden benim kadar etkilenmiyor?’’, ‘’neden problemlerle baş etme konusunda bu kadar başarısızım?’’, ‘’neden başka insanlar gibi güçlü olamıyorum?’’ gibi soruların arasında kaybolup gidebiliyoruz. Ancak şunu unutmamalıyız ki psikolojik sağlamlığı etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Aile ve arkadaşlık yaşamından tutunda sosyo-ekonomik düzeye kadar pek çok konu psikolojik sağlamlığı etkilemektedir.

Tüm bunlar düşünüldüğünde görüyoruz ki psikolojik sağlamlık zamanla artan ya da azalan bir başa çıkma becerisidir.

Psikolojik Sağlamlığı Nasıl Arttırabiliriz?

Güçlü yönlerinizi keşfedin.

‘’Herhangi bir zor durumda size en iyi gelen şey neydi? ‘’, ‘’Zor durumla başa çıkmak için neler yaptınız ve bunu nasıl başardınız?’’ vb. soruların cevaplarını düşünün ve sizi güçlü kılan yanlarınızı tespit edin.

Güçlü yönlerinizi geliştirmek psikolojik sağlamlığınıza da ciddi katkılar sağlayacaktır.

 

Kabullenin.

Stresli ve zorlayıcı durumların hayatın bir parçası olduğunu unutmayın. Kabullenmek, üstesinden gelmek için atılan ilk adımdır. Kendinize hayatın olumlu ve olumsuz yönlerin birleşimi olduğunu hatırlatın ve daha esnek bir bakış açısı benimsemek için çabalayın.

 

Size iyi gelen şeylerle meşgul olun.

Bu bazen sohbeti bize iyi gelen insanlarla geçirilen eğlenceli bir vakit bazense sevdiğimiz bir müzik eşliğinde güzel bir kitap okumak bile olabilir. Sizi sosyal açıdan besleyen aktivitelere zaman ayırın.

 

Umut duygusunu hayatınıza katın.

Zor durumların sonsuza kadar sürmeyeceğini ve mutlaka kendinize uygun bir çıkış yolu bulacağınızı unutmayın.

 

Profesyonel destek alın.

Bazı durumlarla tek başımıza başa çıkmak zor olabilir. Çıkmaza girdiğimiz durumlarda profesyonel bir destek almak daha yararlı bir bakış açısı kazanmamıza yardımcı olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)