Psikoterapi Desteği Ne Anlama Gelmektedir?
Yazar Atakan Şahin • Psikolog • 11 Aralık 2019 • Yorumlar:
Psikoterapist , psişik nedenleri olan bozukluklar konusunda uzmanlaşan kişidir. Çoğunlukla bu bozukluklar blinçdışı çatışmalara ve deneyimlere dayanmaktadır.Psikoterapi size, yaşadığınız zorluklar ya da sıkıntılarla ilgili içgörü kazandırmayı, düşünce ve davranışlarınızda değişiklikler meydana getirmek için motivasyonunuzu arttırmayı ve bu değişiklikler için uygun yöntemler bulmanıza yardımcı olmayı amaçlar.
Psıkoterapi, genel olarak farklı teknıkler içinde barındırsa da , her duygu durum bozukluğu yasayan kişilerin alması gereken artı psıkıyatri desteğiyle birlikte alınması gereken bır tedavi yöntemidir. Psikoterapide terapotık ıttifak önemlidir( birlıkte hareket ) anlama , dinleme , fiziksel ifadeler jest, mımık gibi, bu tedavi yontemıni ilk defa deneyımleyecekler için öncelikle bılınmesi gereken bır kaç nokta var
1 . Anında iyileşmede acele edilmemesi
2. Seanslar sırasında duygu durumların anında değişim olabıleceği
3. Psikoterapi öncesi herhangi bir tanıyla gelmeniz yol gösterici olabilir tanınmış bır teshisiniz yoksa da bunların bilinmesi gerekir.
4. Terapotık ittifakın uzun sürebileceği .
5. Deneyimlemenin her iki kişinin arasında olması uzmanın ve danışanında bu surecten geçmesinin bilinmesi.
Terapist ile danışan arasındaki ilişki, profesyonel, danışan odaklı, etik kurallara bağılı ve tedavi edici bir ilişkidir. Terapist, sizi eleştirmez, yorum yapmaz, öğüt vermez. Sizin kendi özelliklerinizin farkına varmanıza yardımcı olur; hedeflenen değişimi gerçekleştirebilmeniz için işbirliği içinde çalışır, bilgi ve deneyimini kullanarak değişimi mümkün kılar. Yani sizi gideceğiniz yere doğrudan bırakmaz, bu yolculukta size eşlik eder.
Uygulama da farklı görüşme teknıklerı kullanılabılır psikoterapi bireyi geliştirme amacına yönelik ilerler , terapide hangi yöntemin danışan a iyi gelebileceği değişiklik gösterebilir burada terapistin deneyimi uzmanlığı , algılayışı farklı ilerlemeler gösterebilir ayrıca danışanında terapistin deneyimlerine anlaşılır yaklaşım sergilemesi işbirliğini kolaylaştırır. Bir başlangıç yaparken her iki kişi içinde yeni bilgiler , yeni başlangıçlar ı tekrar deneyımlemenin ayrıca bır özellik olarak degerlendırılmesi düşünülebilir.
Bir kişi eski alışkanlıklarının tamamını
pencereden bir kerede fırlatmamalı,
aksine onları cana yakın bır mısafır gibi
kapıya kadar gecirmelidir.
(Doğu Atasözü)
PSİKOTERAPİNİN ETKİLİ OLABILMESİ , NÖROPLASTİSİTE
Psikoterapi ile profesyonel yapılandırılmış terapötik görüşmeler ve psikoterapist ile hasta arasında terapötik tasarlanmış bir ilişki ,pratik egzersizlerle mümkün olur.
Psikoterapide ilaç kullanılmaz. psikolojik hastalıkları hafifletmek ve iyileştirmek amaçlı olup, bilimsel olarak doğrulanmış ve etkisi kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir Bilimsel olarak psikoterapi, normal ve hasta davranış teorisinedayalı, öğretilebilir tekniklerle tarif edilebilen planlı ve kontrollü bir tedavi süreci olarak tanımlanır.
Anksiyete ve depresyon gibi psıkolojık rahatsızlıkları olan insanlar , bu sorunların üstesinden gelmeyi , mutlu ve uretken hayat sürdürmeyi öğrenebilirler. Nöroplastisite olarak bilinen bu süreç beynin doğuştan gelip değiştirilemez şekılde çalışmadığını , aksine deneyimlerle yeniden programlanabilir oldugunu göstermektedir. Nöroplastisitenin mümkün olması anksıyete ve depresyondan muzdarip danışanlara umut verebilir . Beynin değişebileceğini ve bu yuzden artık bu sıkıntıları yasamaları gerekmediğini öğrenmek , danışanları terapiye karşı hevesli hale getirebilir.
Beyin , değiştirilemeyen doğuştan gelen özelliklere sahip değildir aksine yeniden programlanabilir nöroplastisite( Donald o. Hebb 1904-1985) yeniden yapılandırmak demek yeni bir beceriyi pratıkle , beynin o beceri için daha fazla gelişmesi için denemeyle olabıleceği örneğin yeni bir dil öğrenmeye çalışmak , yeni bir enstruman çalmaya çalışmak . Tehlıke olmayan durumda anksıyete yi hissetmemeyı de öğrenmek gibi . Nöroplastisite rahat hissedip yaşamdan keyf almayı, öğrenmeyi mümkün kılar . Nöroplastisite de konfor alanınızdan çıkmanız gerekir adım adım basarının gelmesi gibi yuzmeye yuksekten atlamak yerıne havuzun kenarından dalmak ya da kıyı da derınlik mesafesini algılayarak kademe kademe yaklaşmak gibi. ( orta mıktarda makul anksiyete ve rahatsızlık hissinin beynı yenıden yapılandırması işe yarayabılır. Psikoterapistin de görevi danışanlar bu yolda yururken partneri olarak yanlarında bulunmaktır.
Gülmek en iyi ilaçtır . Kahkaha
atmaya kendinizi zorlarsanız , bir
süre sonra gerçekten kahkaha
atmak ister hale gelirsiniz .
Kendi kendini organize edebilen karmaşık bir sistem olan insan , artan karmaşıklığa yönelir sürekliliği bir taraftan sürdürmek isterken yeni girdilerle de büyümek isterız. Durgun bir havuz gibi değilde temiz su barındıran bir göl gibi . Beyinlerimiz kaotık ama istikrarlı durumdadır . Bazen hayatımız sürekli değişim halındedir . Yani danışanlar , destek almak isteyenler hayatlarında karmaşa hakimken değişime daha açıktırlar. İnsan formu kompleks sistemdir bu yuzden insandaki değişim doğrusal olmaz . Dengeden uzak dönemlerden sonrada daha yuksek sevıyeli oluşumlara geçmek mümkündür.