Psikoterapi Nedir?

Yazar Berna Basar Saruhan • 1 Kasım 2024 • Yorumlar:

Günümüzde psikoterapinin adını sık sık duyarken bunun gerçekten ne olduğunu, nasıl işlediğini biliyor musunuz? Psikolojik sağlıkla ilgili birtakım çeşitli kaynaklar vardır. İlaçlı tedaviler, psikoterapi ve terapi niteliği taşımayan kişiye gündelik yaşanında destek olan veya terapiye ek olarak kullanılan programlar bunlardandır. Artan bilgi kirliliği, eksik veya yetersiz kaynaklar, birtakım doğru bilinen yanlışlar psikoterapinin ne olduğuna ulaşma konusunda kişiyi engelleyebiliyor.

Psikolojik sağlığın genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda psikoterapinin ne olduğunu anlamak önemli oluyor. Biz psikologlar klinik deneyimlerimizde nadir sayılamayacak oranda ‘Psikolog konuşarak benim sorunlarımı nasıl çözecek ki?’ ya da psikolog desteği almak isteyen bir kişiye yakınlarının ‘Psikolog da senle konuşacak zaten, sen onu boş ver gel derdini bana anlat, ben dinlerim seni.’ gibi söylemleri duyuyoruz. Psikoterapi normal bir sohbetten, normal bir iç döküşten farklıdır. Aynı şekilde terapist de sohbet ettiğiniz herhangi bir kişiden farklıdır. Psikoterapi, kişinin yaşadığı olaylar ve durumlar, içinde bulunduğu düşünceler ve duygular, zorlayıcı ve destek almak istediği sorunlar için bilimsel, kanıta dayalı bir tedavi yöntemidir. Psikoterapi bunu konuşma yoluyla psikoloji ilkelerine dayalı bilimsel yöntemlerle yapar. Günümüzde 500’ü aşkın terapi ekolü olduğunu biliyoruz fakat bu kadar fazla ekolün olması hepsinin bilimsel yeterliliği olduğunu göstermez. Uygulanan ekolün bilimsel kanıt temelli olması gerekmektedir. Örneğin tıp alanında da devamlı yeni gelişmeler, yeni tedaviler üzerine çalışılmaktadır, bunların bireysel olarak kişiye uygulanması için bilimsel yeterlilik çalışmaları yapılır. Bu psikoloji alanında da bu şekilde ilerlemektedir. Sunulan her ekol bilimsel bir alt yapıya sahip olmayabilir.

Psikoterapi kişinin beklentileri doğrultusunda değiştirmek istediği duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerini değiştirmesini,  yaşamında karşılaştığı zorlayıcı durumlarla baş etmesini bilimsel kanıta dayalı yöntemlerle sağlar.

Psikolog Berna Basar Saruhan

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)