Psikoterapi Nedir, Hangi Durumlarda Başvurmalıyım?

Yazar Nur Büyükbebeci KayaPsikolog • 24 Mart 2020 • Yorumlar:

Psikolojik sorunlarla fiziksel rahatsızlıklar arasında çift yönlü bir ilişki vardır. Kronik stres ve olumsuz hayat şartları; kardiyolojik hastalıklar, nörolojik bozukluklar, obezite ve sindirim sistemi bozuklukları gibi birçok soruna zemin hazırlamaktadır. Uzun süren çaresizlik ve mutsuzluk duyguları, kayıplar, zararlı alışkanlıklar metabolik bozukluklar,kronik hastalıklar, sinir sistemi bozuklukları gibi faktörler hem fiziksel sağlığınızı hem de ruh sağlığınızı da olumsuz etkiler.

Bunlar ve benzeri durumlarda alacağınız psikoterapi desteği içinde bulunduğunuz sıkıntılı dönemi atlatmanız için yararlı olabilir.

Psikoterapi, kendiniz ve çevrenizdekiler ile ilgili inançlarınızı, duygu, düşünce ve yaşantınızı bir güvenli bir şekilde keşfetme serüvenidir. Yaşadığınız sıkıntılarla ilgili düşünce ve davranışlarınızda değişiklikler meydana getirmek için motivazsyonunuzu arttırmayı, size içgörü kazandırmayı ve bu değişiklikler için uygun yollar bulmanıza yardımcı olmayı amaçlar. Bu serüvende psikoterapist size rehberlik ederek size uygun bir tedavi planı oluşturur. Terapist- danışan ilişkisi, danışan odaklı, yargılamayan, empatik ve etik bir ilişkidir.

Mindfulness (bilinçli farkındalık) Temelli Bilişsel Terapi

 

Mindfulness (Bilinçli farkındalık), bireyin içinde bulunduğu anda etrafında gerçekleşenlere ve kendi duygu, düşünce ve hislerine farkındalıkla, yargısız ve kabullenici bir şekilde odaklanmasıdır.Kronik ağrı, stres, ilişki ve iletişim sorunları, zorlayıcı durum ve duygularla baş etmenin yanında depresyon tedavisinde de etkili bir yöntemdir. Düzenli mindfulness uygulamaları beyinde yapısal değişimler meydana getirerek duygusal zeka, duygu regülasyonu, mental fleksibilite, algı, iç görü, ağrı töleransı ve kompleks düşünme işlevlerini destekler ve bireylerin hayat tatminlerini artırır. 

Ergoterapi ve Uygulamları Nelerdir?

 

Ergoterapi, herhangi bir hastalık, kaza, doğumdan kaynaklı bir sendrom veya yaşlanma sonucu zihinsel, sosyal veya fiziksel yeteneklerde oluşan bozukları anlamlı ve amaçlı aktiviteler aracılığıyla iyileştiren bir terapi yöntemidir. Oyun, bahçe işleri, fiziksel aktiviteler, ahşap boyama, mandala çalışmaları, resim, yemek yapma, el sanatları ve benzeri uygulamalarla bireylerin yaşam kalitesini geliştirerek ince motor, bilişsel ve işlevsel yaşam becerileri kazanmasına yardımcı olur. Zihinsel ve fiziksel olarak bir işe yoğunlaşmak kişilerin doğal olarak bir rahatlama ve an’ı yaşamalarını ve stresten uzaklaşarak, arınma ve yenilenmelerini sağlar. 

Obezite ile Başa Çıkmada Psikoterapinin Rolü

Kilo vermeye yönelik diyet programlarında psikolojik faktörler genellikle ihmal edilmektedir. Psikoterapi boyunca duygusal yemeyi tetikleyen olaylar, düşünsel, duygusal ve davranışsal faktörler incelenir. 

Kilo vermeye çalışan bireylerde öncelikli olarak yeme davranışları, yemeğe dair inançlar, fazla yemeyi tetikleyen faktörler, fiziksel aktivite alışkanlıkları, yaşam tarzları, sorun çözme biçimlerine dair kendi gözlemleri ele alınmalıdır. Sonrasında ise sağlıklı beslenme ve kilo verme, duyguları, düşünceleri ve yeme davranışına yönelik farkındalığı arttırma, düşünce, duygu ve davranış değişiklikleri oluşturma, aşırı yemeye karşı koyma ve kilo kaybını koruyabilmeye odaklanılmalıdır. Psikoterapi, bireylere tüm bu baş etme becerilerini kazanmak için güçlü bir destek sağlar.

Nörofizyolojik Hastalıklarda Beden Farkındalık Terapisi

Tai Chi ve Zen Meditasyonuyla batı hareket teorilerinin senteziyle ortaya çıkan beden farkındalık terapisi fizyoterapi ile beraber Polinöropatiler (sinir iltihaplanmaları), Sinir sıkışmaları, Fibromiyalji, Multiple Skleroz gibi bir çok nörofizyolojik rahatsızlığın tedavisinde etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Nörofizyolojik rehabilitasyonda sensory-motor bütünlüğü sağlanarak hareket kontrolü ve postur bütünlüğü hedeflenir. Bedensel farkındalık terapisi bireyin hareket paternlerine ve bedeninin sınırlarına dair algılarını ve farkındalığını arttırmayı hedefleyerek kişisel büyümeyi geliştirir. Buna ek olarak nörofizyolojik rehabilitasyonda bireylerin zarar gören beceri ve fonksiyonlarını maksimum düzeyde işlevselliğe kavuştumaya ve gündelik hayatlarına adapte olmaya yönelik çeşitli ergoterapi aktivitelerden de yararlanılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)