Psikoterapide Neler Olur?

Yazar Sena Serim • 12 Ağustos 2024 • Yorumlar:

Terapi süreci danışanların geliş nedenine ve psikoloğun benimsediği terapi yönetimine göre özelleşen bir süreçtir. Her danışan, onun hayatı, hayatındaki zorlanmaları biricik ve kendine özgü olduğu için terapist de süreci danışanın ihtiyaçlarına göre şekilllendirir. Bu nedenle her bireyin terapi süreci ve bu sürece verdiği tepkiler de birbirinden farklı olur.

Terapi sürecinde birçok danışanı kaygılandıran durum ilk seanstır. İlk seansta kişinin kendini nasıl tanıtacağı, problemini istediği şekilde ifade edip edemeyeceği ve psikoterapistin ona direkt tanı koyup koymayacağı düşünülür. Ancak sanılanın aksine ilk seans bir tanışma seansıdır. Terapi sürecinde nasıl bir yol izleyeceğimizi ve danışanı tanımak için onun kendini açmaya hazır olduğu kadarıyla konuşulur. İlk seansın sonunda bu terapi sürecinde aşmak ve anlamak istediğimiz problemlerimizi listeler ve bunlar üzerine çalışmaya belirlediğimiz ortak hedefler üzerinden başlarız.

İlerleyen seanslarda danışan haftasının nasıl geçtiğini ve onu zorlayan durumları anlatırken terapi hedefi belirlediğimiz problemleri anlamak ve analiz edebilmek üzerine konuşuruz. Yaşamdaki zorlanmalarımızın üstesinden gelmek için asıl ihtiyacımız olan bu meseleyi doğru anlamaktadır. Nereden geldiğini, hayatımızda bu zamana kadar hangi ihtiyaçlarımızın eksikliği nedeniyle ortaya çıktığını ve bu ihtiyacı nasıl doyurabileceğimizi anladığımızda sorunlarımızı çözmek çok kolaylaşır. Terapistin önerdiği davranış müdahaleleri ile danışan yaşamını zorlaştıran düşünce ve davranış kalıplarını sorgulamaya başlar. Danışana iyi gelmeyen sağlıksız düşünce ve davranışlar, ona iyi gelen düşünce ve yeni alışkanlıklar ile değiştirilir.

Terapi sürecinin en değerli kısmı farkındalık kazanmaktır. Bu nedenle de psikolojik rahatsızlıklarda ilaç tedavisi sorunların nedenini ve nasıl çözebileceğimizi gösteremediği için psikoterapi süreci çoğu zaman tek başına ya da psikiyatrist gözlemindeki ilaç tedavisi ile beraber ilerler. Psikolojik danışmanlık ve psikoterapi sürecinin kazandırdığı farkındalıklar ve değişimler, psikoterapinin hayat boyu etkisinin olmasını sağlar. Kişi kendini anlayabilmeyi öğrendiğinde neye ihtiyacı olduğunu da görür ve bu karşılanmayan ihtiyaç ile kavga etmeye devam etmek yerine bunu nasıl karşılayabilirimin cevabını arar. Bu da hayat boyu kişiye iyi gelecek olan kendine bakım verebilme ve kendi ile dost olma halini doğurur.

PSİKOTERAPİ NE KADAR SÜRER?

Psikoterapi ve psikolojik danışmanlık sürecinin ne kadar uzunlukta olacağının cevabını vermek hiçbir uzman için mümkün değildir. Terapi sürecinde konuşulan konular gibi terapinin süresi de kişiye özgüdür. Her bireyin iyileşme hızı, zorlanmalarını anlayabilmek ve oraya bakım verebilmesi farklı süreleri bulur. Ancak sağlıklı bir terapi süreci minimum 8-12 seans sürer. Bu süreçte seanslar genellikle haftada bir olarak planlanır. Eğer danışan hayatındaki işlevselliği kaybetmişse terapist ile ortak kararları sonucu haftalık seans saatleri arttırılabilir.

PSİKOTERAPİST SIRDAŞ MIDIR?

Psikoterapi, danışanın hayat öyküsünü ve kişisel bilgilerini paylaştığı bir süreçtir. Bu alanda çalışan psikologlar etik ilkelerine dayanarak seans içerisinde paylaşılan hiçbir bilgiyi ve danışanı tanımlayan kimlik bilgilerini üçüncü bir kişi ile paylaşmaz. Ruh sağlığı çalışanlarının gizlilik ilkesini bozdukları tek durum intihar riski, kendine ya da bir başkasına zarar verme düşünceleri ve adli süreçlere bildirilmesi gereken suç unsurlarıdır. Bu gibi durumlarda da yetkili mercilerle süreci paylaşmadan önce psikoterapist danışanına bilgilendirme yapar. Bu durumlar haricinde seans içerisinde paylaşılan her bilgiyi psikoterapist gizli tutmak zorundadır. Seans içerisinde alınan notların ve seansta kullanılan test evraklarının saklanması psikoterapistin sorumluluğundadır. 18 yaşından büyük olan danışanların onayı olmadığı sürece aile bireyleri ile de sürece dair paylaşımlarda bulunulmaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)