PSİKOTERAPİST İLE GÖRÜŞMEYE İHTİYACINIZ OLABİLİR
Yazar Derya Müftüoğlu • 14 Kasım 2016 • Yorumlar:
Sizde her insan gibi, yaşamın akışında belli bir olay sonrası yada dışarıdan gözlemlenen herhangi bir sebeb olmasa da, beklemediğiniz kadar zor bir döneme girip, sıkıntılı günler geçirebilirisiniz. Bu herkese olabilir.Günlerden bir gün bir olay bardağı taşıran son damla olur.Hayatı ve her şeyi oturup sorgulamaya başlarsınız.Üstelik hayata ve insanlara kırgın hat da kızgın hissedersiniz.Depresyon da olun yada olmayın hayat da belli dönüm noktalarında bu sorgulamayı yapmak dan kendinizi alamazsınız.Birde üzerine önemli derecede mutsuz edici olaylar da yaşadıysanız artık ipler kopabilir.
Sağlıklı psikolojik bir alt yapınız varsa bu dönemleri daha kolay atlatırsınız.Kişilik yapınızla ilgili farkında olmadığınız problemler varsa bu durumlarda gün yüzüne çıkmaya ve patlak vermeye başlar.bu kadar yükü kaldıramadım dersiniz.Doğrudur bu her kişinin bir limiti ve dayanma kapasitesi vardır.İşte alta bir kişilik bozukluğu varsa, bu gibi hırpalayıcı dönemlere saplanıp kalmanızın önemli bir sebebi olabilir bu ve burada dağılmak söz konusu olabilir.
Bu zamanlar da bütün ihtiyacımız iyi bir dostun bizi içtenlikle dinlemesi, anlaması ve destek vermesi gibi gözükebilir.Mümkün ise herkesin böyle güvenilir, yakın dostları olmalıdır da. Ne var ki sorunlarımız bazen sadece içimizi dökmenin yeterli olmayacağı ciddiyet de ve güçlük de olabilir . Daha da önemlisi, sizi derinden ve olumsuz etkileyen olaylar geçer ama değişen duygu ve düşünceleriniz hala düzelmemiştir Esas probleminizin ne olduğunu farkında da olamayabilirsiniz.Kafa karışıklığı,kendini kötü hissetme ve ajitasyon ,öfke nöbetleri görünen manzara olabilir. Durumunuz yaklaşık bu ise , bir uzman yardımı almanız için doğru zamandır.
Psikoterapi desteği almak için başvurduğunuz da ,duygu ve düşüncelerinizden dolayı hiç yargılanmadan, güvenli bir ortamda terapist tarafından dinlenirsiniz. Psikoterapi seansları başlangıç da , objektif bir bakış altında, problemlerinizi ve kendinizi anlama,tanımlama ve kendinizi daha iyiye götürme için ilk adımları sağlar.
Sizin için düzenlenecek psikoterapi seansları terapistiniz öncelikle sizi ve sorununuzu anlayacak ve tanımlayacaktır. Gerçekde problem bazende görünenin gerisin de farklı bir durumdur şöyle ki ; seansa getirdiğiniz ve sürekli tekrar etdiğiniz incir çekirdeğini doldurmayacak konu değildir temel probleminiz ve sizin bireysel terapi temanız.
Sizi üzen,inciten öteki kişiler ve olaylar sizin sandığınız kadar önemli değildir çoğu kez ve siz önemlisinizdir,öncelikle bunu farkına vardığınızda şaşırırsınız.Öfkeleriniz ve göz yaşlarınız aslında kendi iç dünyanızın yani, bilinç dışı negatif duygu birikimlerinizin bir yansımasıdır.
Sizin muhtemelen hiç farkında olmadığnız bilinç dişınız, yaşadığınız bu problemleri algı biçiminizi belirlediği gibi ,onların sizin dünyanızda yer alma biçimi ve ilişkide olduğunuz tüm öteki insanlarla olan bağlantı biçiminizi de belirleyen en temel faktördür ve siz bunu çok büyük olasılık henüz bilmiyorsunuz.
Tüm bu olayları,tatsız duyguları ve incitici düşünceleri hak etmediğinizi biliyorsunuz hepsi bu.. Neden bu kadar mutsuz yaşadığınızı, nasıl terk edildiğinizi ve değer verdiğiniz onca şeyi neden kaybettiğinizi birisinin size anlatmasına ıhtıyacınız olduğu çok açıkdır.
Kendinizi nasıl değiştirebileceğinizi, tüm bu yaşamınızı felç eden olumsuzlukları birinin size söylemesini istersiniz .Bunu size kim söyleyebilir ? Bu sorunun cevabını emin olun ki, yine terapi süreçleri ilerlerken , siz bilinçli ve bilinç dışı zihniniz zaman içinde hazır oldukca, nazikce yüzleşmeye başladıkca sıkışmış negatif duygular açığa çıkacak ve aradığınız o cevapların tümünün, yine kendinizde saklı olduğunu göreceksiniz .
Bireylerin kendi içinde ki kişilik çatışmaları ve kişilik bozuklukları zaten baştan beri vardır ancak yaşantılarının bu zorlu dönemlerinde, ilişkilerde sorunlar yaşamaya başladıklarında, kişilik problemleri de şiddetlenir sorunların daha da güçleşmesine neden olur.
Kişi kendi kişilik yapısında sorun olduğunu farketmeyecektir, kişisinirli ve mutsuzdur,uykuları bozulmuştur depresyona girebilir,kendini kötü hisseder ve insanlarla ilişkilerinin pek de iyi gitmediği günlerdir bu günler.kişi kendini yalnız ve anlaşılmamış hisseder kendini.Herkese kızgın ve suçlayıcı olabilir ,sevilmediğini ve değer bulmadığını düşünür.
Haklı olduğu olumsuzluklarla dolu olaylar da yaşamıştır ancak algıları abartılı olabilir ve genellemeye gidebilir...
Zor günlerdir sonuç da ve ‘’Ego Kapasiteleri ‘’denen, kişinin dayanma kapasiteleri zorlanmak da ve yetmemektedir.
Maddi problemler , yaş dönemi güçlükleri,sevgisizlik,yalnızlık,terk edilmek, boşanmalar,iş,eş kayıpları eş,sevgili,yakın akraba yada dostların beklemedik kayıpları, ölümleri bardağı taşıran son damla olur.
Birden bire bir olaydan sonra kişi neredeyse hiçbir şeye dayanamaz olur. İnsanlarla tartışmaya ,iş yerinde sorunlar yaşamaya başlayabilir. Ana,baba,eş,çocuklar gibi hayatının en değerli varlıkları ile en yakın arkadaşlarla da kırgınlıklar, olumsuz yaşantılar tabloya eklenmeye başlaya bilir.Herkesden ve her şeyden bıkar hatda alıp başımı gidesim var ,kimseye tahammülüm kalmadı sözleri hiç de yabancı değildir bu durumlara..
Evlilik öncesi özel ilişkiler alanında partner ile ilişki sorunları yaşayabilir .İçinden çıkılmaz algıladıkları problemler karşısında bunalmış ve köşeye sıkışmış hisseder. Ergenlik çağına ait dönemsel sıkıntılar ,okul başarısızlığı , aile yada arkadaşla uyum sorunları olabilir. ilk işe başlama veya kariyer elde etme mücadeleleri ve partner seçiminde ilk deneyimler , kişisel uyum ihtiyacı, karşılanmamış sevgi ve değer bulma beklentileri ile cinsel kabul beklentilerinden tutun da şu an aklımıza gelmeye farklı sorunları, kişiler terapiye getirebilir.
Sıkıntı olduğu durumda profesyonel yardım almak dan çekinilmemesi gerekir.Bu hiç bir zaman kişi için genel bir yetersizlik ve başarısızlık ifadesi değildir .Yardım taleb edebilmek aksine kişinin iyi bir iç görüsü olmayı ve kendi hayatını ve de geleceğini değerlendirip ,doğru algılayabilecek bir akıl ,görüş gerektirir.. Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz ? cümlesi beklide yaşamınızda ki ,en büyük değişimlerin kapısının aralandığı, müthiş güçlü bir karar ve yeni bir başlangıç olacaktır.
Psikoterapilerde öncelikli olan kişinin iç dünyasında ve sosyal yaşamında ki tıkanmış , mutsuz edici olumsuz duygu,düşünce ve deneyimlerinden, incinmişliklerden uzaklaşması ve içinde bulunduğu durumun aşılmasıdır.Sonra ki basamak da ise kişilik bozuklukları gibi köklü problemlerin üzerinde derinlemesine çalışılması, amaçlanır.Danışanların problemlerinin özelliği ve ihtiyaçları gereği bilişsel,davranışcı veya dinamik psikoterapi metodları ile psikoterapi seansları planlanır.
Klinik Psikolog
Dr.Derya MÜFTÜOĞLU