Rahim Ağzı Kanseri ve Aşı
Yazar E.Meltem Şafak • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 25 Eylül 2020 • Yorumlar:
Aşı ile korunulabilecek tek kanser türü rahim ağzı kanseridir. Aşı 9 yaşından 43 yaşına kadar yapılabilmektedir.Dünyada her yıl 1.500.000 kadın jinekolojik kanser tanısı alıyor. Türkiye’de rahim ağzı kanseri tüm kanserler içerisinde 9.sırada yer alıyor
Erken teşhis yapılabilen bir kanser türü olması sebebiyle kadınların bu kanseri yakalayabilecek testleri düzenli yaptırmaları son derece önemli .
Smear testi en az 3 senede bir yapılmalıdır.HPV testi ile birlikte yapılırsa 5 senede bir yapılması uygun olur.
Türkiye’de yaklaşık 10.000 kadın her yıl jinekolojik kanser tanısı alıyor bunların da %45’i rahim ağzı kanseri. Yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırmak bazıları için hayat kurtarıcı olabiliyor. Seksüel aktivitesi olan Her kadın üç kez, senede bir kere sonrasında bu üç test negatifse üç senede bir ve 65 yaşına kadar düzenli rahim ağzı kanser tarama testlerini yaptırmalıdırlar. Bazı merkezlerdeCVS+HPV dna testi birlikte yapılıyor bu durumda test beş senede bir tekrarlanmalıdır. Dünyada yeni tanı alan jinekolojik kanserlerinin %45’i rahim ağzı kanseridir rahim ağzı kanseri aşısı olan tek kanser türüdür.
20 Eylül tüm dünya kadınlarının dikkatini çekmek için dünya jinekolojik kanserler farkındalık günü olarak ilan edilmiştir kanserde erken teşhis tedavi de başarı şansını arttırır. O nedenle yılda bir kez jinekolojik muayene ile sağlığımıza sahip çıkalım kendimizi ihmal etmeyelim.
Rahim ağzı kanseri olan hastalarda yüzde 98 Human Papilloma Virus pozitiftir.HPV enfeksiyonu kadınlara genellikle cinsel ilişkiyle bulaşır .Cinsel ilişki geçişte rol oynayan sperm değil cilt temasıdır ,o yüzden prezervatif gibi korunma yollarıyla HPV geçişi engellenemez .Rahim ağzı kanserlerinin klinikte ilk belirtileri ilişkide kanama ,ara lekelenmeler ,kötü kokulu sulu akıntı,kasık ağrısıdır. Bu tarz şikayetler varlığında jinekoloğa mutlaka başvurulmalıdır.