Rahim Ağzı Kanseri

Yazar Neriman Çelik • 16 Ocak 2019 • Yorumlar:

Kadınlarda en sık görülen 3.kanser türü olan rahim ağzı kanseri nedeniyle birçok kadın hayatını kaybediyor! Oysa rahim ağzı kanseri düzenli olarak yaptırılması önerilen pap smear testi ve hastalığa yol açan Human Papilloma Virüsü’ne karşı geliştirilen aşı ile önlenebilen tek kanser türü! Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neriman Çelik konu hakkında bilgi verdi.

Halk arasında rahim ağzı kanseri olarak adlandırılan rahim ağzı kanseri, dünya genelinde meme ve kololrektal kanserlerden sonra kadınlarda en sık görülen 3. jinekolojik kanser türü. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüm dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu tahmin ediyor. Her yıl yaklaşık 500.000 bin yeni rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor ve birçok kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Medicana Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neriman Çelik aslında rahim ağzı kanserinin önlenebilen tek kanser türü olduğuna dikkat çekerek,  “Gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı ve bu hastalığa bağlı ölümler gün geçtikçe azalıyor. Çünkü hastalık pap smear testi ile çok erken dönemde, hatta hücreler kansere dönüşmeden önce tespit edilebiliyor. Hastalığa yol açan Human Papilloma Virüsü’ne karşı geliştirilen aşı da hastalıktan korunmada önemli bir rol oynuyor.” diyor.

Hastalığa Neden olan Human Papilloma Virüsü!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neriman Çelik rahim ağzı kanserinin yüzde 99’undan cinsel yolla bulaşan ve 80 tipi bulunan HPV’nin (Human Papilloma Virüsü) sorumlu tutulduğunu belirtiyor. Virüs özellikle rahim ağzına yerleşiyor ve zamanla buradaki hücrelerde değişime yol açıyor. Virüsün tip 6 ve tip 11’i genital bölgede siğiller ile kendini gösterirken,  Tip 16 ile 18’ i ise erken dönemde tedavi edilmediği takdirde rahim ağzı kanserine neden olabiliyor. kanser aşamasına ilerlediğinde daha radikal cerrahiler kemoterapi ve radyoterapi tedavilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

KİMLER RAHİM AĞZI KANSERİ AÇISINDAN RİSK ALTINDA:

Cinsel aktif tüm kadınlar risk altında ve cinsel hayata başladıktan sonra 2. yıldan itibaren periyodik servikal kanser taramalarına başlanması gerektiğini belirten Op. Dr. Neriman Çelik’’. Bu taramalar 65 yaşına kadar devam etmeli. Bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaç kullananlar, HIV hastaları, sigara içenler, birden fazla cinsel partneri olan, genital herpes enfeksiyonu olan hastalarda serviks kanseri açısından daha yüksek risk altında’’ dedi.

Neriman Çelik Rahim Ağzı Kanserinde Tarama testleri Hakkında şu bilgileri verdi;

PAP SMEAR: rahim ağzından jinekolojik muayene esnasında alınan hücrelerin mikroskop altında incelenip kanser öncüsü hücre varlığını araştıran bir yöntemdir. Konvansiyonel ve sıvı bazlı olarak yapılabilir. Sıvı bazlı sitoloji örneğinden ayrıca HPV virüsü varlığına da bakılabilmesi avantaj sağlamaktadır. Normal smear sonucu olan hastalar için tarama aralıkları 3 yıl olmalıdır.  Smear sonucunda anormal hücre varlığında kolposkopi ve biyopsi yapılır. Prekanseröz lezyonun derecesi ve boyutuna göre tedavi planı belirlenir.

HPV BAZLI TARMA: tümör oluşumunu başlatan süreç viral enfeksiyon olduğu için serviikal salgılarda yüksek riskli HPV varlığı araştırılır.  HPV 16 ve 18 + çıkan hastalara kolposkopi biyopsi işlemi uygulanır. Diğer HPV tiplerinin varlığında ise eş zamanlı alınan smear örneklerinde anormal hücre varlığında kolposkopi uygulanır. Genç yaş gruplarında HPV enfeksiyon sıklığı yüksek olması ve bu enfeksiyonun 2 yıl içinde yüksek iyileşme oranı göstermesi nedeniyle HPV bazlı tarama 30 yaş öncesi önerilmemekte  ( gereksiz kolposkopi oranlarını arttırması nedeniyle ). Genç hastalarda 3 yılda pap – smear taraması yeterli olarak görülmektedir. Hpv negatif hastalarda tarama aralıkları 3 yıl olmalı .

CO-TEST İLE TARAMA: şu an Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamada olan tarma programıdır. 30 yaş üstü cinsel aktif kadınlarda eş zamanlı hpv ve pap smear uygulanmakta. Her iki testin negatif olması durumunda tarama 5 yıl sonra tekrar edilir.  Yüksek riskli hpv tipi+ olan hasta grubunda pap smear sonuçlarına göre kolposkopi ve biopsi uygulanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Neriman Çelik Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)