Rahim Kalınlaşması Tedavisi
Yazar Ayşe Duman • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 12 Kasım 2019 • Yorumlar:
Rahim kalınlaşması, rahim iç dokusunun (endometrium) olması gerekenden daha kalın gözükmesine denir.
Ancak gerçek tanı buradan alınan doku örneğinin patolojik raporu ile konur.
Rahim kalınlaşması uzun ve fazla miktarda kanamalara yol açar. Bu durum genellikle yumurtalıkların çalışma düzeninin bozulduğu menopoza geçiş döneminde sıkça görülebilir. Bu nedenle kadınların çoğu ‘’menopoza gireceğim geçer sabredeyim…’’ diyerek doktora gitmeyi ihmal eder. Gerçek bu olsa bile uzun süreli kanamalar vücudu kansız bırakacağından yorgunluk, sinirlilik, öfke nöbetleri, uyku ve yeme bozuklukları bedeni-zihni yormakta tedavi süreçlerini zorlaştırmaktadır.
Bu nedenle basit bir kalınlaşma olsa bile kanaya kanaya geçmesini beklemeden teşhis ve tedavi için gerekenler yapılmalıdır.
Ultrasound ile görülen her kalın endometrium, hiperplazi-rahim kalınlaşması değildir. Dış gebelik, tam olmayan düşük, kullanılan ilaçlar, değerlendirmenin doğru dönemde yapılmaması, rahim içi polip veya miyomlar rahimde kalınlaşma yanılgısına yol açabilir. Bu nedenle doğru teşhis ve kalınlaşmanın neye bağlı olduğunu anlamak ve tedavi şeklini belirlemek için öncelikle rahim içi örneklemesi yapılır. Çıkan patoloji sonucuna göre takip veya ilaç tedavisinden rahim almaya kadar değişen tedavi seçeneklerinden birine karar verilir. Tedavi seçeneği rahmin alınması olduğunda kadınların en büyük çekincesi haklı olarak ‘’bu durum cinsel hayatımı olumsuz etkiler mi? Menopoz sıkıntıları yaşar mıyım?’’ diye sormaktalar.
-
Rahmin alınması cinsel hayatı olumsuz etkilemez.
-
Rahim alınınca kanama olmayacak ancak yumurtalıklarınız durduğu sürece kendi menopoz yaşınıza kadar menopoza girmeyeceksiniz. Yani menopoz rahimle ve kanamayla alakalı değil, yumurtalıkların fonksiyonları ile ilgili bir durumdur.
Tedavi seçeneklerinde patoloji sonucu kadar, hastanın yaşı, aile öyküsü, takibe uyumu, kronik hastalıklarının varlığı, çocuk isteyip istemediği, ürogenital organlarla ilgili başka sorunların olup olmaması rahim kalınlaşması tedavisinde dikkat edilmesi gereken unsurlardır.
Sonuçta rahim kalınlaşmasının standart bir tedavisi yoktur. Rahim kalınlaşması tedavisi kişiye özel olarak belirlenebilir.