Ramazan Ayında Tatlı Tüketimi

Yazar Yusuf ÖztürkDiyetisyen • 23 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte önerilen az ve sık beslenme biçimi yerini uzun süreli açlığa ve susuzluğa bırakıyor. Bu uzun süreli açlık kan şekerini de düşürür. İftar ve sonrasında şerbetli, basit karbonhidratları içeren tatlıların tüketimi insülin metabolizmasına zarar verebilir. Peki nasıl beslenmek gerekir?

Ramazan ayının bahar aylarına denk gelmesiyle birlikte doğru beslenmenin önemi artıyor. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak su ve mineral kayıplarında artış meydana gelir. Hâl böyle olunca bu seneki Ramazan önerilerimizdeki en esas nokta kaybedilen su ve minerallerin yerine konması olacaktır.

Öğün sayısının azalması, öğünler arasındaki saatlerin uzaması sonucu artan su ve mineral kayıpları, kan şekeri düzeyinin azalması metabolizmada değişiklikler meydana getirir.

Yaklaşık 16 saatlik açlık sonrasında bir anda yoğun şekilde mideyi uyarmak başta sindirim sistemi olmak üzere vücutta pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Hızlı ve basit karbonhidratlı besin tüketimi kan şekerini hızlı yükseltir, hızlı düşürür. Bu durum insülin metabolizmasına zarar verebilir. Bununla birlikte uzun süreli açlık öncesinde kişiyi gün içinde susuzluk ve/veya açlık hissinin yatıştırmasında yardımcı olacak olan sahura kalkılmaması yine kişinin gün içerisinde kan şekerinin düşmesine, açlık hissini daha yoğun yaşamasına, huzursuzluk, sinirlilik gibi bazı problemlere sebebiyet verecektir.

Tüm bu sebeplerden dolayı kişilerin mutlaka sahur ve iftarı atlamamaları bu öğünlerde mümkün olduğunca dengeli beslemeleri önerilmektedir. Yeterli posa alımı da sağlanmalıdır. Gerek sahur gerekse iftarda sebze ve meyve tüketilmelidir.

Taze ve kuru meyveler, doğal meyvelerden yapılan dondurmalar, tarçınlı tarifler, doğal kompostolar tatlı ihtiyacınız için yeterlidir.

Sahurda; kişiyi susatacak kızartmalar, hamur işleri, tatlılar, çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler bulunmamalıdır. Sahur seçimleri yapılırken kişinin gün boyu tok kalmasına yardım edecek, yeterli sıvıyı içerecek, uykuya yeniden geçişte problem yaratmayacak, barsak hareketleri için yeterli life sahip, tuz oranı yüksek olmayan örüntüler tercih edilmelidir. Gün içinde kişinin tok kalmasına en çok yardımcı olacak besin yumurtadır, kalp-damar hastalıkları açısından problemi olmayan bireyler için yumurta sahur menüsünde yer alacak en güzel besindir.

İftarda; Yaklaşık 16 saat dinlenme halindeki boş mideye bir anda yüklenmek hazımsızlığa sebebiyet verebilir. Bunu önlemenin en güzel yolu iftarı su ile açmaktır. Eğer kişi iftarını hurma veya zeytin ile açmak istiyorsa da 1 küçük hurma/zeytin sonrasında çorbayla devam etmek gerekir. 15-20 dakika ara verip mideyi biraz dinlendirdikten sonra ızgara tavuk, salata gibi mideye yüklenmeden hafif bir şekilde devam edilmelidir. İftar ile sahur arasına eklenecek ara öğünler hem Ramazan ayının bir sonucu olan yavaşlamış metabolizmaya destek olacaktır hem de bir anda fazla besin alımının önüne geçecektir. Kızartmalar, kavurmalar, yağlı besinler, aşırı baharatlı ve tuzlu besinler, tatlılar hem kişinin mide problemi yaşamasına sebep olabilir hem de kilo alımına yol açabilir. Bu nedenle bu gıdalardan olabildiğince uzak durmak gerekir.

Serinletici Ramazan Kompostosu

Malzemeler: 1 orta boy kivi, 1 küçük boy elma, 12 adet(yaklaşık 200gram) çilek,2 orta boy taze kayısı, 1 su bardağı esmer şeker, 1 kabuk tarçın, 3-4 karanfil. Yapılışı: Meyveleri iyice yıkayın. Kivinin kabuğunu soyun, diğer meyvelerin kabuğunun soyulmasına gerek yoktur. Daha sonra meyveleri 4-5 parçaya bölün. Tencereye 6 su bardağı su koyup şekeri ekleyin ve kaynamaya bırakın. Çekirdekleri çıkarılmış olarak parçaladığınız elmayı ve kayısıyı suya ekleyin. Karanfil ve kabuk tarçını da bu aşamada suya eklemelisiniz. Yaklaşık 12 dakika kaynadıktan sonra kompostoyu ocaktan alıp içine çilek ve kiviyi ekleyin. Süzdükten sonra soğuk olarak tüketin. Üzerine ekleyeceğiniz nane yaprağı kompostoya aroma katacaktır.

Besin Değerleri: Toplam Enerji: 779 kcal; Karbonhidat:166,98 gr.;Protein:3,08 gr.;Yağ:1,57gr 

 1Su Bardağı için Enerji: 129,8 kcal; Karbonhidrat: 27,83 gr.;Protein: 0,51 gr.;Yağ:0,26 gr.

Diyetisyen Notu:Yaz aylarında serinlemenize yardımcı olacak bu tarif  kaybedilen sıvı ve mineral alımına, tatlı ihtiyacınızın giderilmesine, metabolizmanın uyarılmasına katkı sağlayacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)