Ramazan Bayramın Çocuk Psikolojisinde Olumlu Etkileri

Yazar Mükerrem Demirci • 13 Haziran 2024 • Yorumlar:

Dini bayramlar vasıtasıyla çocuklar toplumun içindeki yerlerini görme fırsatı bulurlar. Günlük yaşamda kısıtlı bir çevrede yaşarlarken bayramlarda daha geniş ve kalabalık ortamlar içerisindeki kendilerini tanıma imkânı oluşur. Bu sayede toplumun ahlaki kurallarını deneyimleyebilirler.

Büyüklere saygı duymak, onlarla iletişim kurmanın yollarını keşfetmek, büyük ailenin yaşça küçük bireyleri olarak da saygıya değer olduklarını hissetmek bayramın çocukların benlik algısını yükseltici etkenlerden biridir.

Dini bayramların keyifli atmosferi içerisinde küçük çocukların her zamankinden daha fazla kıymet gördüğü malumdur. Çocukların giydiklerinin, yediklerinin ve en önemlisi hissettiklerinin ‘özel’ olduğu bir bayramda, aile olarak aynı amaç için heyecan, coşku hissediyor olmak aidiyet duygusunu da oldukça besler ki bu oldukça kıymetli bir şeydir. Bireyselleşmenin giderek arttığı günümüz toplumunda bireylerin bir topluluğa ait hissetmeleri ve hoş duyguların hâkim olduğu ortak ânları deneyimlemeleri psikolojik sağlamlığı arttırıcı etki gösterebilir.

Toplum içinde ayakları yere basan bireyler olabilmeleri için bayramlar, farklı evlerde misafir olmayı veya misafir ağırlamayı deneyimleyebilecekleri, insan ilişkilerinin keyifli yanlarının tadına varmayı ve yanlarıyla baş etmeyi öğrendikleri bir vesileye dönüşebilir.

Yaşlı veya genç, yakın veya uzak birçok farklı özelliği olan insanlarla güvenli bir alanda iletişim kurabilmelerine fırsat tanır bayramlar. Tabii burada bizlerin rolü çok büyük tüm bu söylediğimiz kazanımların gerçekleşmesi için bayram ziyareti yapmak, selamlaşmak, büyüklerin elini öpmek gibi gelenekleri sürdürmeye gayret edebiliriz ve bunu yaparken çocuğumuzun yalnızca beden olarak değil, ruhen de orada olduğundan, sanal dünyadan uzaklaştığından emin olma mesuliyetimizi unutmamalıyız.

Bu sebeple onların gelişimlerine uygun alabilecekleri sorumlulukları almalarına imkân tanımalıyız. Misafire ikramda bulunurken rol almak, hal hatır sormak, selamlaşmak bunlara örnek olabilir. Bunun yanında bayramı onlar için daha eğleneli ve hatırda kalacak hale getirmek için farklı aktivitelere başvurulabilir. Çocuklara özel olarak hazırladığımız minik hediyeler hazırlanabilir, onlarla vakit geçirebileceğimiz eğlenceli ama klasik oyunlara vakit ayırabiliriz. Çok değil 10 dakika kulaktan kulağa oynamak, körebe – isim şehir gibi oyunlar için ortam oluşturulabilir, mümkünse aile büyüklerini dâhil edebiliriz. Bayramlara müstesna, çocukların gönlüne hoş sada bırakacak coşkulu ve samimi rutinler oluşturabiliriz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mükerrem Demirci Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mükerrem Demirci

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al