Ramazan Bayramında Beslenme Önerileri

Yazar Şeyma Nur TürkanDiyetisyen • 1 Aralık 2020 • Yorumlar:

Değişen yemek düzeninin tekrar eski haline dönmesi ve bayramda gelenekler sebebiyle artan besin tüketimi bireylerde sindirim sistemi ile ilgili problemlere yol açabiliyor. Bayramda hazırlanan börekler, baklavalar birçok insan tarafından fazlaca tüketiliyor. Asla tüketmeyin demek yanlış olacağı gibi çok fazla tüketmekte yanlıştır. İşin sırrı dengede. Ramazan bayramında sağlık problemleri ve bayram sonrasında kilo artışı yaşamadan sağlıklı bir şekilde geçirmek için öneriler:

GÜNE DENGELİ BİR KAHVALTIYLA BAŞLAYIN

Yumurta, peynir, domates, salatalık, maydanoz, zeytin, tahıllı ekmek ile yeterli ve dengeli bir kahvaltı yapın. Kahvaltıda kızartmalar, böreklerden uzak durun. Günün ilerleyen saatlerinde şekerleme ve tatlı tüketimi olabileceği için kahvaltıda reçel, bal, pekmez tüketmeyerek şeker alımında denge oluşturun.

ŞERBETLİ TATLI YERİNE SÜTLÜ TATLI TÜKETİN

Bayram sürecinde genel olarak çikolata ve tatlı tüketimi artmaktadır. Misafirlerinize şerbetli tatlı yerine sütlü tatlı ikram edin. Bayram ziyaretlerinde her ikramı kabul etmeyin, gün içinde bir tatlı tüketmeye çalışın, gittiğiniz ziyaretlerde hayır deyin ve misafirlerinize de ısrarcı olmayın. Baklava tüketiminde kendinize engel olamıyorsanız miktarına dikkat ederek tüketin.

BAYRAMDA HEDEFİNİZ KİLONUZU KORUMAK OLSUN

Özel günler kilo vermenin zor olduğu dönemlerdir. Bu dönemde hedefiniz kilo vermekten ziyade kilonuzu korumak olsun. Bayram sonunda kilo artışı yaşamamak için diyet değil de porsiyon kontrolü yapın. Her şeyi bir günde değil günlere dağıtarak yemek sizi hem mutlu edecek hem de kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır. Gün içinde hamur işi, börek, tatlı gibi karbonhidrat ağırlıklı beslendiyseniz akşam yemeğinizde ekmek, pilav, makarna tüketmeden zeytinyağlı sebze yemeği, salata yiyerek dengelemeye çalışın.

BOL SU TÜKETİN

Ramazan ayı boyunca susuzluğa alışan vücuda tekrar su alışkanlığı kazandırın ve yavaşlayan metabolizmayı hızlandırın. En azından saat başı bir bardak su içmeye çalışın. Ayrıca bayram nedeniyle artan çay, kahve tüketiminin su yerine geçmediğini, vücuttan su attığını unutmayın. İçtiğiniz her çay ve kahve yanında su içmeyi ihmal etmeyin.

FİZİKSEL AKTİVİTENİZİ ARTIRIN

Bayramda tatil olduğu için birçok kişi evde/otelde dinlenerek bu zamanı geçiriyor. Hareket yaşamımızın her anında olması gerektiği gibi bu zamanda da olmalıdır. Çünkü bayramda normalden daha fazla yiyecek tüketimi söz konusu bunu dengelemek için fiziksel aktiviteyi artırmak şart. Sevdiklerinizle yürüyüşe çıkın, bayram ziyaretlerine yürüyerek gidin, asansör yerine merdiven kullanın.

GECE ATIŞTIRMALARI YAPMAYIN

Sahur vaktinden kalma gece yemek yeme alışkanlığını devam ettirmeyin. Yatmadan 2 saat önce en son ara öğününüzü bir meyve ile yapabilirsiniz. 

BESLENME TEDAVİNİZİN DIŞINA ÇIKMAYIN

Özellikle şeker, kalp damar hastalıkları, gut, kronik böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olan ve özel beslenme planı olan bireylerin bayramda ve diğer özel günlerde beslenmelerini bozmamaları bir zorunluluktur.  Sağlık problemi yaşamamak için beslenme düzeninize dikkat edin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)