Ramazan Döneminde Hamilelik
Yazar Aslıhan Elmas • 14 Mart 2023 • Yorumlar:
Yeterli ve dengeli beslenme, özellikle gebelik ve emzirme dönemi için ayrı bir önem taşır. Bilimsel çalışmalar, annenin beslenme durumu dengeli olarak düzenlendiğinde, anne sağlığının uzun süreli korunabileceğini, bebeğin sağlıklı doğması ve gelişmesi yönünden olumlu sonuçlar alınabileceğini gösteriyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme, hem anne karnındaki bebekte hem de annede sağlık riskleri oluşturabilir. Bebek, ihtiyacı olan besinin tümünü annesinden alır. Besinler anneden bebeğe plasenta yoluyla geçer. Gebelikte doğru beslenme; Bebeğin iyi gelişmesi ve annenin sağlığı, açısından hayati önem taşır. Oruç tutulduğunda uzun süre açlık olacağından, yeterli ve dengeli bir beslenme mümkün olamayacağından, sağlık risklerinin ortaya çıkmaması için hamilelik döneminde oruç tutulmamalıdır.
Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme bebek kadar annenin sağlığını da birçok yönden olumsuz etkileyebilmektedir. Anne adaylarında ağırlık azalması ve artan besin öğeleri gereksinimlerinin karşılanmamasında kansızlık, kemiklerden kalsiyum çekilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenme ile zehirlenme riski, yetersiz protein alımından dolayı da ödem oluşumu gözlenebilir. Yetersiz beslenme bu tür önemli sağlık risklerini doğuracağından dengeli ve düzenli beslenme bu riskleri ortadan kalkacaktır. Bu sene oruç ile aç kalınan süre ortalama 16 saat gibi çok uzun bir aralık olacağından her şekilde hamileler için oruç tutmak sakıncalı olacaktır.
Emzirme Döneminde Oruç
Büyümenin en hızlı olduğu yenidoğan döneminde bebeğin yaşantısında en önemli konu beslenmedir. Yenidoğan için ilk 6 ayda anne sütü tek başına yeterli olan, bebeğin normal gelişmesine yetecek besin öğelerini içeren yeni doğan ve süt çocukları için en uygun ve doğal tek besindir. Çünkü anne sütü çocuğun ihtiyaçlarını karşılayabilen yegane besindir. Emzikli kadınların çeşitlilik arz eden bir beslenme programına ihtiyacı vardır. Anneye vitamin ve minerallerin bol olduğu sağlıklı, yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni gereklidir. Emzirmede annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür. Bu yüzden uzun süre oruç ile oluşan açlık dengeyi bozacağından süt miktarı azalacak ve süt kalitesi düşecektir. Tüm bu sebeplerden dolayı emziren annelerin oruç tutmaları önerilmemektedir. Bebekler ilk doğdukları dönemde, her ağladıkça sonrasında ise ortalama her 2,5-3 saatte bir anne sütü ile beslenirler. Annenin düzenli süt salgılamasını sağlamak için yeterli sıvı alımı ve yeterli beslenmesi en temel kaynaktır. Oruç ile çok uzun süre yemek yenilmeyip, su içilmeyeceğinden dolayı süt salgılanması azalacaktır. Yeterli süt alamayan bebeklerin büyüme ve gelişmesi olumsuz etkilenebilecektir.