Ramazanda Hareket Şart!
Yazar Özden Kaçar • Diyetisyen • 6 Kasım 2019 • Yorumlar:
Oruç tutulan zaman boyunca susama, halsizlik, aç kalma endişesi yaşıyoruz. Durum böyle olunca da ne kadar az hareket edersek endişelerimizden uzaklaşacağımızı düşünüyor, hareketi erteliyoruz. Fakat iftarda tüketilen yemekle birlikte üzerimize düşen o tatlı yorgunluk, hareket etmeyi sonraki güne ertelemeye sebep oluyor ve bir takım problemleri beraberinde getiriyor.
Uzun süre hareketsiz kalmak oldukça riskli!
İftar öncesi ve sonrası yeterli hareket etmiyorsanız bazı problemler kapınızı çalmaya yakın demektir. Özellikle mevsim geçişlerinde çok sık hissettiğimiz ödem problemi ile karşılaşmanız an meselesi! Yetersiz su tüketimi ile birlikte kendinizi çok daha kısa bir zaman diliminde şiş hissedebilirsiniz. Yine aynı şekilde hareketin kısıtlı olması ile birlikte kabızlık, kilo alma problemi de en sık şikayetler arasında.
Doğru spor tercihi yapın!
Ramazan ayı boyunca bedeninizi çok yormayacak şekilde hareket edin. Her zaman belirttiğim gibi spor yaparken hedefiniz öncelikli olarak süreklilik olsun. Koşmayı sevmeyen birinin bugün koşma kararı alması ve bunu sürdürmesi ne kadar mümkün olur? Hangi spor çeşidini seviyorsanız önceliğiniz o olsun. Günlük yaşantısında hiç spor yapmayan kişilerin ise ramazan ayı boyunca açık havada 40 dakikalık orta tempolu yürüyüşler yapması hem motivasyonunun artırmasına hem de kendisini çok daha iyi hissetmesine yardımcı olacak.
Kendinizi iyi hissediyorsanız oruçluyken de yürüyüş yapabilirsiniz!
Yürüyüş yapmak için belli bir zaman dilimi yok. Kişi eğer kendisini oruçluyken iyi hissediyorsa, hava almak iyi geliyorsa iftar öncesinde de hafif tempolu yürüyüş yapabilir. Yürüyüşü iftar sonrasına planlayan kişiler ise yemekten yaklaşık 2 saat sonra yürüyüş yapmalı. Yemek sonrası vücuttaki kan sindirim kanalına yoğunlaşır ve kaslarınızın ihtiyacını karşılayamaz. 2 saat sonrasında hem yediklerinizi sindirmiş bir şekilde daha rahat hareket edersiniz. Hem vücudunuz maksimum verimlilikle hareket eder.