Ramazanda Oruç Tutarken Kalp Sağlığına Dikkat
Yazar Murat Turfan • Kardiyolog • 14 Haziran 2019 • Yorumlar:
Ramazan, sağlıklı yetişkin müslümanlara yalan konuşmayı ve ahlaksız davranışlardan kaçınmayı, şafaktan gün batımına kadar ağızdan ya da damardan ilaç alma dahil olmak üzere yemek yemekten ve içmekten uzak durmayı zorunlu kılan islam takviminin en kutsal ayıdır. Günlük yaşamda dört veya beş öğün yerine iki öğün yoluyla günlük kalori alımı veya ilaç programında değişiklik yapılması ya da günlük uyku süresinin azalması gibi yaşam tarzındaki bu zorunlu değişiklik, kalp hastalıkları olan kişileri etkileyebilir. Peki kalp hastaları Ramazan ayı boyunca nelere dikkat etmeli?
Hangi kalp hastalarının oruç tutması sakıncalıdır?
- Tekrarlayan göğüs ağrısı olan hastalar.
- Günlük işlerini yapamayacak derece ileri kalp yetmezliği olanlar.
- Sık idrar söktürücü ilaç kullananlar.
- Kontrolsüz hipertansiyonu olanlar ya da kontol edilmesi için fazla miktarda, sık aralıklarla ilaç kullananlar.
- Son 1,5 ay içinde kalp krizi geçirmiş ya da kalp cerrahisi geçirmiş olanlar.
- Aort kapakta ileri derecede darlığı olan hastalar.
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlar.
- Ciddi ritm problemi olan ve bunun için sık araklıklarla ilaç alması gerekenler.
Bu grubun haricinde kalan hastalar, tedavisinin gözden geçirilmesi ve gereğinde değiştirilmesi amacıyla doktoruyla görüşerek oruç tutabilir. Lüzum halinde doktorunuz günde tek sefer kullanılabilen uzun etkili ilaçlara başlayabilir, ilaç saaatlerinizi iftar ve sahura göre ayarlayabilir. Ancak unutulmamalıdır ki tedavi kişiseldir ve klinik durumuza göre doktorunuz sizi riske etmemek adına oruç tutmanıza izin vermeyebilir.
Nasıl beslenmeli?
Kafeinli içecekler, yağlı yiyecekler, ağır işlenmiş yiyecekler ve yüksek glisemik karbonhidratlardan (örneğin, rafine un veya şeker, beyaz ekmek, beyaz pirinç) kaçının.
Yemek pişirirken zeytin veya kanola yağı gibi tekli doymamış yağlar kullanın.
Her gün mutlaka iyi dengelenmiş bir menü ile sahur ve iftar yapın. Oruç tuttuğunuz süre içinde daha yavaş enerji salınımı yapan karmaşık karbonhidratları tercih edin (örneğin arpa, buğday, yulaf, darı, irmik, fasulye, mercimek). Bu insülin düzeyini ve açlık hissini dengeler.
Özellikle sıcak havalarda, oruç tutulmayan saatler boyunca bol şekilde su için.
Yavaş sindirim için lif bakımından zengin yiyecekleri arttırın. Örneğin, kepek, tam tahıllı tahıllar, tam tahıllı ekmek, tahıllar, meyveler...