Ramazanda Sıvı Alımının Önemi
Yazar Nesrin Eriş • 7 Mart 2017 • Yorumlar:
Ramazan ayı boyunca oruç tutan bireylerde gün boyu su içilememesi nedeniyle vücut suyunda kesinlikle bir azalma olmaktadır. Bu durum orucun ilk haftasında en belirgin şekilde olmaktadır. Sıvı tüketiminin gün içinde birden bire tamamen kesilmesi özellikle ilk haftada etkisini göstermektedir. Daha sonra vücut gün içinde sıvı tüketilmemesine karşı önlemlerini almaya başlamaktadır. Buna katkıda bulunmak ve vücudun sıvı dengesini koruyabilmek için; vücut suyu kaybının en fazla yaşandığı orucun ilk haftasında oruç açımından imsak vaktine kadar bol sıvı alımına çok dikkat edilmelidir. Ramazan ayı boyunca su ve bol sıvı tüketimi orucun daha rahat geçmesini sağlar. Su tüketimi bağırsaklarını daha iyi çalışmasını sağladığı için ramazanda kabızlık problemini engeller.
Ramazanda Sıvı Alımının Önemi
Fazla su tüketimi karaciğere binen yükü azaltıp böbreklerin çalışmasını vücuttan toksin atılmasını sağlayarak metabolizma hızının daha fazla yavaşlamasını engeller. Vücudun %50-60’ ı sudan meydana gelir. Bu oranı koruyabilmek için ramazanda günlük sıvı ve su tüketimini kesinlikle ihmal etmemek ve günde 10-12 bardak su içmek gerekmektedir. İftar yemeklerinde yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak iftar ile sahur arası 2 litre (10 su bardağı) su içilmelidir. Su haricinde sıvı alımında aşırı çay, kahve ve asitli içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suyu ve komposto tercih edilmelidir.
İftar ve sahurda en çok yapılan beslenme hataları;
- Sahura kalkmamak, iftar ve sahurda çok yalpı besinler tüketmek, özellikle iftarda çok fazla ve çeşitte yemek, hızlı yemek, az sıvı tüketmek, tatlı tüketimini artırmaktır.
- İftardan ve sahurdan sonra açığı kapatma amacıyla fazla ve sık aralıklarla içilen sigara kandaki oksijen oranını düşürür, dolu olan midenin hızlandırdığı sindirim işlemi sırasında da oksijen harcandığı için, sigaranın zararı katlanarak artar.