Ramazanda Su Kaybı Eklemleri Etkiliyor

Yazar Gamze Yılmaz YanartaşFizik Tedavi Uzmanı • 18 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Ramazanda oruç ibadetini yerine getirirken dikkat edilmesi gereken önemli esaslar var. Orucun sağlığa faydaları olmakla birlikte yaptığımız yanlışlarla vücudumuza zarar verir hale gelebilir. Ramazan ayında vücudun çalışması ve metabolizmamızda önemli değişiklikler olur. Uzun süren susuzluk sıvı dengesinde ve vücut sıvılarında bulunan elektrolitlerde bir takım değişikler yapar. Bu değişiklikler kronik hastalıkları olup, çoklu ilaç tedavileri alan hastaları ve yaşlıları daha fazla etkilemektedir. İçilen ilaçların çoğunun vücuttan atılımı böbrekler yoluyla ve suyla birlikte olmaktadır. Bu yüzden, yeterli sıvı alımı oldukça önemlidir. Mide ülseri, gastrit, reflü hastalığı, kardiyak hastalığı olanlar, düzenli ve çoklu ilaç kullanımı olan hastalar, diyabet ve yüksek tansiyon hastalığı olanlar oruç tutmadan önce hekimleriyle görüşüp, öneri almalıdırlar. Ramazan ayında beslenmeye diğer zamanlardan daha çok dikkat etmek gerekir. Unutulmamalıdır ki vücudumuzun temel yapıtaşı olan su ve elektrolit dengesinin bozulması tüm vücut işleyişini ve dolayısıyla eklemleri de etkileyecektir.

Baş ve boyun ağrıları Ramazan ayında çok sık karşılaştığımız durumlardır. Özellikle gerilim tipi baş ağrıları, boyun, kas ve iskelet sistemi ağrıları, kramp tarzında ağrılar bunlardan bazılarıdır.
Sıcak bir yaz ayı geçirmemiz ve oruç süresinin uzun olması nedeniyle klimaların aktif çalışması kas tutukluklarına bağlı ağrıları artıracaktır.

Aç kalmak, öğün atlamak veya oruç tutmak birçok hastada migren krizine yol açar. Oruç tutarken baş ağrısı şikâyetinin en önemli nedeni sağlıklı beslenme kurallarına aykırı olarak yüksek hava sıcaklığı ve ter yolu ile kaybedilen yüksek sıvı miktarına rağmen su içilmemesidir.

Oruç tutmanın vücut için yararlı etkilerini herkes bilmektedir, ancak mide ve bağırsaklar açısından bu sürecin bazı zorluklar yaratabileceğini de unutmamak gerekir.
Özellikle ramazan ayında boş kalan mideye iftar ve sahur vakitlerinde yüklenmenin ciddi mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabileceğini unutmamak gerekir. İftar ve sahur vakitlerinde ağır, yağlı yiyecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır.

Uzun açlık süresince midede bazı salgılarda azalma olmaktadır. Bu durum mide ve bağırsakları dış etkenlere karşı daha duyarlı hale getirir ve hafif bir gastrit, iyileşme yolunda olan bir ülser ya da benzer hastalıklar bu şartlar altında belirginleşir. Bu yüzden mide şikayetleri olanların ya da geçirilmiş ülser, mide kanaması gibi geçmişi olanların oruç tutmaya başlamadan önce, mutlaka hekim önerisini dikkate almaları uygun olur.

Sık karşılaşılan reflü hastalığında ise oruç tutmanın sorun yaratabileceği görülmektedir. Normalde reflü hastalarının az az, sık sık yemeleri, yedikten sonra hemen yatmamaları gerekmektedir. Ramazanda ise uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda hızlı yemek yemek reflü ataklarını tetikleyecektir.

Ayrıca iftarla sahur arasında bol sıvı, sebze ve meyve tüketilmelidir. Tatlı olarak ise ağır hamur işi tatlıların yerine hafif ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Özellikle yağlı yemeklerde mide boşalması geciktiği için reflü hastalığı belirtileri de artabilmektedir. Yemek yedikten sonra hemen yatmanın reflü hastalığı belirtilerini arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle sahurda da çok fazla ve çeşit yemek yenmemesi, gerekmektedir.

Özellikle orucu açtıktan bir saat kadar sonra kırk dakikalık yürüyüşler yapmamız kalp damar sağlığı için önemli olduğu kadar, kaslarımızı güçlendirerek eklem ağrılarımızı azaltacaktır. Ramazanda birdenbire ağır egzersiz ve spor yapmamamız gerekir.

Oruç tutarken sahur öğününü atlamak sağlığımız için uygun değildir. Buna ilaveten, sahurda tüketilecek besleyici özelliği yüksek olan yiyecekler tüketilmediğinde dengesiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları ortaya çıkacaktır. Bu basit önlemler ramazan ayında daha konforlu bir süreç geçirmemizi sağlayabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gamze Yılmaz Yanartaş Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)