Reflü Nedir?
Yazar Gülbanu Canbaloğlu • 6 Nisan 2023 • Yorumlar:
Reflü mide içeriğinin kendiliğinden yemek borusuna kaçmasıdır.
Reflü hastalığı ise mide içeriği yemek borusuna kaçtığında hastada herhangi bir şikayete(örneğin yemek borusu trasesinde yanma, ağrı, ağıza acı su gelmesi vb) ve/veya yemek borusunun iç yüzeyinde hasara yol açması demektir. Hastalık olarak nitelendirmek için bir şikayete ve/veya hasara yol açması gerekir.
Reflü hastalarında hangi bulgular görülür? Tipik ve atipik reflü bulguları nelerdir?
Reflü hastalığı karşımıza değişik bulgularla çıkabilmektedir. Bu bulgular tipik ve atipik reflü bulguları olarak ikiye ayrılır.
Tipik reflü bulguları; yemek borusu trasesinde ekşime, yanma, ağıza acı su gelmesi, ağrılı yutma veya reflüye bağlı darlık geliştiyse yemek borusunda takılma hissidir. Daha az oranda görülse de bazen reflü hastaları geğirti veya hıçkırıkla da karşımıza gelebilir.
Atipik reflü bulguları ise; kuru öksürük, ağız kokusu, tekrarlayan sinüzit, ses kısıklığı, göğüs ağrısı (bazen kalp krizini taklit eder vasıfta olabilir), uyku apnesi (uyku esnasında solunumun geçici olarak durması), astımdır.
Eğer bir hastada kalp krizini andırır şiddetli bir göğüs ağrısı varsa, hastanın elektrokardiyografisi, kalp kriziyle ilgili kan testleri ve anjiografisi normalse ayırıcı tanıda reflü hastalığı da akla gelmelidir.
Astımı olan bir hastada reflü bulguları varsa veya astım alerjik sebebe bağlanamıyorsa veya klasik astım ilaçlarına yanıt vermiyorsa veya özellikle astım krizleri gece geliyorsa yine ayırıcı tanıda reflü hastalığı akla gelmelidir.
Reflü nedenleri nelerdir?
Reflü hastalığının oluşmasının en önemli nedenlerinden birisi yemek borusu alt ucunda bulunan bir kapağın yetersizliğidir. Esasen bu kapağın temel görevi mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını engellemektir. Bu kapak yetersiz veya gevşek olduğunda mide içeriği yemek borusuna doğru kaçarak hastada bazı şikayetlere ve yemek borusu iç tabakasında hasara yol açar. Bazen de kullanılan ilaçlar yemek borusu alt uçtaki kapakta gevşeme yaparak reflüye neden olur.
Reflü yapan en önemli sebeplerden birisi de beslenme tarzıdır. Yağlı, çok salçalı, çok baharatlı gıdalar, ağır yemekler, çok fazla çay kahve tüketmek, çok fazla yemek yemek, gazlı içecekler de reflüyü tetikleyebilmektedir. Sigara içmek, alkollü içecekler reflüyü kolaylaştırır. Mide boşalmasını geciktiren hastalıklar, yemek borusu kas hastalıkları, halk arasında mide fıtığı olarak bilinen hiyatus hernisi (bazı anatomik bozukluklar nedeniyle aslında karın boşluğunda olması gereken midenin göğüs boşluğuna doğru yer değiştirmesi) de reflü gelişmesini kolaylaştırır.