Regl Döneminde Beslenme
Yazar Tuğçe Çağlar Uysal • Diyetisyen • 5 Eylül 2018 • Yorumlar:
Birçok kadının ortak sorunlarından birisi olan regl döneminde artan ağrılar, bununla beraber gelişen bağırsak problemleri, şişkinlik, tatlı krizleri ve dahasııı… psikoljik taraflarına girmek istemiyorum bile ☺
Aslında beslenmemizde birkaç noktaya dikkat edersek bu dönemleri daha rahat geçirmek mümkün.
Regl Döneminde;
TUZDAN BİR SÜRE UZAK DURUN
Özellikle regl dönemi öncesi ve regl döneminde dikkat etmeniz gereken önemli konulardan birisi tuz tüketimidir. Çünkü bu dönemlerde tuz tüketimi ile vücutta su tutumu artacaktır. Bu dönemde tuzu azaltmakta zorlanıyorum diyenler için en iyi tavsiyem baharatlarla yemeklerinizi tatlandırmak olacaktır. Özellikle yemeklerinize kekik, karabiber, pul biber gibi baharatları ekleyebilirsiniz. Salatalarınızı doğal nar ekşileri elma sirkeleri ile tatlandırmaya çalışabilirsiniz. Bu dönemde konserve ürünlere, turşulara, salamuralara çok fazla yer vermemeye çalışın. Çünkü bu tür ürünlerin tuz miktarı yüksektir.
DEMİR ALIMINA DİKKAT EDİN
Genel olarak kadınlarda eksik olan demir ( Fe) minerali bu dönemde daha fazla kayba uğrayacaktır. Yeteri miktarda Fe alınmadığı durumlarda yorgunluk, halsizlik, uyku hali, isteksizlik, enfeksiyonlara dirençsizlik, konsantrasyon güçlüğü oluşabilir, dikkat edilmediği takdirde demir eksikliği anemisi görülebilir. Bu yüzden özellikle regl dönemi Fe minerali bakımından zengin olan kırmızı et, tavuk ve balık etleri, başta olmak üzere hayvansal besin tüketimini arttırmak gerekmektedir.
Fe den zengin beslenmekle Beraber emilimini kolaylaştırmak için bir C vitamini kaynağı ile beraber tüketmek çok önemlidir. Bunun için özellikler et yemekleri ile beraber C vitamininden zengin olan 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu veya bol yeşillikli, biberli bir salata tüketmenizi tavsiye ederim.
Ayrıca yemeklerden hemen sonra çay ya da kahve içmemeye özen gösterin. Özellikle yemek öncesi ve sonrası 30-45 dk aralık bırakmaya çalışın.
MAGNEZYUMU İHMAL ETMEYİN
Adet döneminde azalan bir diğer element magnezyumdur. Magnezyum azalması tatlı krizlerinin bir sebebi olabilmektedir. Bunun için magnezyumdan zengin olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı ürünler, badem, ceviz, yer fıstığı, muz, avokado, kuru meyveleri kurubaklagiller, kakao gibi besinleri tüketmenizde fayda olacaktır.
Bilinen bir diğer gerçek de magnezyum ile beraber tüketilen kalsiyumun vücudu dinlendirici etkisi olacağıdır. Tarçınlı ılık bir süt ile beraber tüketeceğiniz kakaolu bir muz sizin için hem sakinlik hem doygunluk vermeye yetecektir. Ayrıca oluşacak tatlı krizlerinin de önüne geçecektir.
PEKİ BUNLARA DİKKAT ETTİK BU ÖDEM NE OLACAK
Adet döneminde en büyük sorunumuz ödem ve şişkinlik kuşkusuz . bunun için dikkat etmeniz gereken birkaç madde var;
-
En başta sıvı tüketiminizi mutlaka kontrol edin.
Günlük 2,5 lt kadar sıvı almaya özen gösterin. Çünkü ödemin en güzel ilacı sıvı tüketimidir. Sade su tüketemiyorum diyenlere taze sebze ve meyvelerle sularınızı tatlandırmanızı tavsiye ederim.
-
Ödem savar besinlerden tüketmeye çalışın.
Özellikle taze ananas, taze kekik, maydonoz, salatalık, kiraz sapı, yeşilçay gibi besinler ödemi azaltmada size yardım edeceklerdir.
-
Tuz tüketimini azaltın ve şarküteri ürünlerinden uzak durun.
En baştada belirttiğim gibi ödemin baş düşmanından olan tuz tüketimi özellikle bu dönemde dikkat edilmesi gereken besinlerden. Ayrıca sucuk, salam, sosis, pastırma gibi tuz miktarı yüksek olan şarküteri ürünlerinden uzak durun.
HER ŞEYİ YAPTIM AMA YİNE DE TATLI KRİZLEYLE BAŞA ÇIKAMIYORUM
Bazen ne kadar zor olsa da bu durumun hormonel bir durum olduğu ve geçici bir durum olduğu bilmek gerekiyor en başta.çünkü bu dönemlerde östrojen seviyesinin düşmesi ile kan şekerlerinde dengesizlikler oluşuyor. Ani kan şekeri düşüşleri de maalesef tatlı krizlerini tetikleyebiliyor. Bu durumda ilk diyeceğimiz tatlı yemeden de ben bu kan şekerini düzenleyebilir diyebilmek. Bu durumlarda
-
Kompleks karbonhidrat dediğimiz tam tahıllar, kepekli ürünler, kurubaklagiller dediğimiz kurufasulye, nohut, mercimek , tüketimini arttırın.
-
Aralarda meyvelerle beraber tüketeceğiniz süt, yoğurt, ayran kefir gibi süt ürünleri tercih edin.
-
Posalı besinlerin miktarını arttırın ( bol yeşillikle salatalar gibi )
-
Tatlı ihtiyacı durumları devam ediyorsa o anlarda en güzel kurtarıcı kuşkusuz meyveler.Özellikle muz bu dönemde iyi bir seçenek olabilir.Kuru meyvelerle de bu ihtiyacı gidermek mümkün. Özellikle hurma, kuru incir, kuru kayısı, kuru dut size kolaylık sağlayacaktır.
-
Çok fazla bilinmese de keçi boynuzu çok iyi bir tercih olacaktır.
!! Eğer yok ben tatlı bir şey yiyeceğim illa diyorsanız da 2 kare bitter çikolata ve yanına ekleyeceğin bol tarçınlı bir süt seni iyi hissettirecektir. Ya da 1 porsiyon yine bol tarçınlı sütlü tatlılar ( sütlaç, muhallebi, kazandibi gibi…) sana yardımcı olacaktır.
TATLI KRİZİNİ HALLETTİK PEKİ BU KABIRLIK İÇİN NE YAPMALI
En büyük sıkıntılardan birisi bağırsak problemleri. Bu durumda;
-
Su tüketiminizi arttırın.
-
Meyve ve sebze tüketiminizi artırmak. Özellikle kayısı, incir, kabuklu armut, beyaz- kırmızı lahana, karnabahar, bamya bağırsak hareketlerinizi artırarak kabızlığınızı önleyecektir.
-
Ara öğünlerde probiyotik yoğurt ya da kefir, yulaf ezmesi karışımları da kabızlığınıza iyi gelecek besinlerdendir. Bir de bu karışıma keten tohumu ekleyerek daha iyi sonuç almak mümkün.