Renge Giden Yolculuk; Farkındalık
Yazar Belma Zirekoğlu • 25 Ocak 2019 • Yorumlar:
Bir resim hayal ediyorum siyah beyaz. Fon beyaz şekiller siyah..bazısı daha belirgin,bazıları silik..sonra bir şey oluyor, şekiller anlam, resim hayat buluyor..tıpkı farkındalık yolculuğuna çıkan kişinin aldığı nefesin bile güzelleştiği gibi güzelleşiyor, renk buluyor..renge yolculuk farkındalık oluyor…
Farkındalık bir çok terapi modeli tarafından ele alınan geniş bir konudur. Kişinin kendi içsel süreçlerine yaptığı bir yolculuktur. Bu yolculuk duygusal, davranışsal ve bilişsel düzeyde, ‘şimdi ve burada’ gerçekleşir. Ancak ve ancak içinde bulunduğumuz ‘an’ içerisinde farkındalık oluşur.
Farkında olma kişinin içinde bulunduğu anı ‘hissetmesidir’. Gündelik yaşantımız içerisinde çoğu zaman anda kalmayı başaramayabiliriz. Mesela, şimdi gözlerinizi kapatın ve en son yürüdüğünüz yolu ayrıntılarıyla hayal etmeye çalışın. Birçok ayrıntıyı gözden kaçırmış, fark etmemiş olabilirsiniz. Bu durum içinde bulunduğumuz andan çok, geçmişte yaşadığımız olaylara ya da gelecekte var olmasını beklediğimiz durumlara odaklanmamızdan kaynaklanır. Yolda yürürken evde yapacağınız işleri veya biraz önce konuştuğunuz arkadaşınızın söylediklerini düşünüyor olabilirdiniz.. Geçmiş yaşantıları ve gelecek beklentileri kişinin davranışları üzerinde etkilidir fakat değişimi sağlayacak olan ve hayatı anlamlandıracak olan şey şimdiki zamanın içindedir.
Psikolojik anlamda büyüme ve gelişme ancak farkındalık yolu ile sağlanır.. Farkında olduğumuz şeyleri iyileştirebilir, duygusal anlamda daha iyi hissetmemizi ancak farkındalık yoluyla sağlayabiliriz. Değişim ancak ve ancak içinde bulunduğumuz anı tüm renkleriyle fark etmemiz ile oluşur.
Terapi süreci bir tür ‘farkındalık süreci’dir. Terapist, terapiye gelen danışanları farkındalık konusuna çalışmak üzere hazırlarken, öncelikle terapide üstlenecekleri aktif rol konusunu üzerinde durur. Terapinin başlangıcında, danışanların kendi farkındalık süreçlerinde kullanabilecekleri temel farkındalık kavramları öğretilmeye başlanır. Organizmanın içsel süreçlerinde var olan durumlar, bir takım tutum ve davranışlarla dışa yansıtıldığı için, terapistin terapide danışana dair bir takım gözlemleri oluşur. Terapist ve danışan farklı açılardan aynı gözlemlere ulaştıkları zaman bu bilgiler terapinin hedefine ışık tutmak için kullanılabilir.
Farkındalık kişinin kendine tuttuğu ışık, terapi de bu ışığı ortaya çıkaran en iyi yollardan biridir…