Retina Dekolmanı
Yazar Sadun Yalçın • Göz Doktoru • 16 Şubat 2021 • Yorumlar:
Dekolman nedir ve nasıl oluşur?
Retina gözün arka kısmını örten ve görme olayının meydana geldiği sinir tabakasıdır. Gözün arka kısmını bir balonun su ile doldurulması gibi VİTREUS denilen göz jeli doldurur. Bu jel yani vitreus tüm retinaya yapışıktır. Yaşlandıkça bu jel sıvılaşıp büzüşerek retinadan ayrılır.
Retinanın bazı yerlerinde vitreus ratinaya sıkı bir şekilde yapışıktır. Bu sıkı yapışıklık yüzünden vitreus retinadan ayrılırken retinada çekinti ve traksiyonla RETİNAL YIRTIĞA neden olur. İşte bu retinal yırtık içinden retina altına sıvı sızarak retinayı yapıştığı dokudan ayırır ki buna RETİNA DEKOLMANI denir. Bu dekolman hızlı bir şekilde tedavi edilmezse retinanın beslenmesi ve anatomik yapısı bozulur ve görme hızlı bir şekilde bozulur
Retina Dekolmanı neden oluşur?
Retina dekolmanı bazı hastalıklara bağlı gelişebileceği gibi travmaya sekonder yada kendiliğinden yaşlanmanın bir sonucu olarak meydana gelir. Retina dekolmanı yanı retinanın ayrışması oluş şekline göre 3 ana kısma ayrılır:
-
Regmatojen ( yırtıklı) Retina dekolmanı: En sık görülen tip olup genelde yaşlanmanın bir sonucu olarak meydana gelir. Yaşlandıkça gözün içini dolduran vitreus jeli büzüşerek retina tabakasında yırtığa neden olur. Eğer bu yırtık erken aşamada leser ile tedavi edilmezse yırtıktan içeri sıvı girerek dekolmana neden olur. Bu çekinti ve yırtık genelde sıkı yapışık olan ve retinanın ince ve zayıf olduğu yerlerde olur. Sıklıkla fort miyoplarda olan ve LATTİCE DEJENERASYONU denilen zayıf retina bölgelerinin dekolman oluşturma potansiyelleri yüksektir.
-
Traksiyonel ( çekintiye bağlı) Retina Dekolmanı: En sık diabetik retinopatide meydana gelir. Bu hastalıkta oluşan zarlar; çekinti ve traksiyon yaparak retina tabakasında ayrışmaya neden olur. Bu tip retina dekolmanı genelede yavaş gelişir. Ayrıca travmada traksiyonel retina dekolmanına neden olur.
-
Seröz Retina Dekolmanı: Genellikle strese bağlı be göz içi iltihaplara bağlı meydana gelir.Bu tür hastalıklarda retina altındaki damarlardan aşırı sıvı geçişi olur ve sıvı retina tabakalarında ayrışmaya neden olur. Bu tip dekolmanda yırtık yada delik yoktur.
-
Retina Dekolmanın Belirtileri nelerdir?
Yeni başlayan sinek uçuşmaları ve siyah lekeler dekolmanın ilk belirtisi olabilir. Hasta gözünün önünde örümcek ağı gibi siyah gölgelenmeler olabilir. Özellikle bu belirtilere IŞIK ÇAKMASI DA eklenirse dekolman için çok önemli alarm sayılır. Hastalık ilerledikçe hastalar görma alanılarının bir perde tarafından kapatıldığını hissederler. Son dönemde ise görme tamamen kaybolur. RETİNA DEKOLMANINDA KESİNLİKLE AĞRI YOKTUR. Ağrısız görme kaybına neden olur ve tedavisi acil olarak yapılmalıdır.
Retina dekolmanın teşhisi nasıl olur?
Dekolmandan şüphe edersek hastamızın gözünü damla ile dilate edip biomikroskopi aletine oturtarak özel merceklerle retinayı tarayarak teşhisi koymamız mümkün. Eğer ratinada yoğun kanama var ve bu yüzden retinayı göremzsek ULTRASON ile teşhis koymak mümkün.
Retina Dekolmanı İçin Kimler Risk Altındadır?
-
Yaş ilerledikçe dekolman riski artar.
-
Fort miyoplar büyük risk altındadır.
-
Travma her dönem ve yaşta dekolmana neden olur ve bu hızlı ve ağrılı olabilir.
-
Geçirilmiş katarakt ameliyatı( özellikle akıllı mercakler)
-
Diğer gözden geçirilmiş dekolman cerrahisi öyküsü varsa
-
Eximer Laser Operasyonları( göz çizme op)
-
Diabetik retinopati ve ÜVEİT gibi kronik retina hastalıkları
-
LATTİCE DEJENERASYONU