Retina Nedir?

Yazar Tufan EvcimanGöz Doktoru • 16 Ağustos 2016 • Yorumlar:

 

Göz küresinin iç yüzeyini kaplayan ince bir dokudur. Görme hücreleri ve görme sinir liflerini içerir.

Retina Dekolmanı (Retina Ayrılması): Retinanın, normalde yapışık olduğu göz duvarından ayrılmasıdır. Tehlikeli bir gözhastalığıdır. Görme kadranının kenarında aniden siyahlık ve uçuşan siyah cisimlerin belirmesi (kurum yağması), şimşek çakması, görmede ani azalmab elirtisiolabilir. Erken evrede tedavi argon laser ile yapılabilir. İleri evrede ise cerrahi tedavi zorunludur.

Diyabetik Retinopati: Şeker hastalığının retinada yarattığı sorunlardır. Temel tedavisi argon laser uygulamalarıyla yapılır. Şeker hastaları 6 ayda bir retina muayenesi olmalıdır.

Makula Dejenerasyonu (Sarı NoktaHastalığı): İleri yaşlarda, sarı noktanın işlevini yitirmesiyle görmenin azalmasıdır.

İki türde jenerasyonvardır:


Kuru Tip ve Yaş Tip: Kılcal damarlar sağlamdır ve kanama yoktur, Görme azalır ancak
Körlük olmaz. Islak tipte körlük riski vardır.

Retina Damar Tıkanmaları: Retina toplardamar (ven) ve ya atardamar (arter) tıkanması olabilir. Ventıkanması, damar sertliği (ateoskleroz) veya kann basıncı yüksek (hipertansiyon) olan 50 yaş üzeri kişilerde daha sık görülür. Arter tıkanması, kolestrol yüksekliği olan veya kalp içinde kann pıhtısı oluşan kişilerde daha sık görülür. Ven tıkanmasında tedavi argonlaser uygulaması veya göziçi kortizon iğneleriyle yapılır. Arter tıkanmasında tedavi ACİL‘ dir. 48 saat içinde çözülmeyen arter tıkanması, kalıcı görme kaybı nedenidir.
Arter tıkanması geçiren kişiler kalp krizi ve felç geçirmeye yatkındırlar, bu neden ile kalp ve sinir uzmanı tarafından muayene edilmelidirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)