RETRAKTİL ( UTANGAÇ ) TESTİS NEDİR?

Yazar Mirzaman HüseynovÇocuk Üroloğu • 16 Ocak 2018 • Yorumlar:

Retraktil testis ( haya ) veya utangaç testis’in halk dilinde ASANSÖR TESTİS olarak adlandırılması beni bir hayli güldürmüştü. Ancak oturup düşünüldüğünde aslında bu durumun asansör testis olarak tarif edilmesinin daha doğru olduğunu anladım. Çünkü söz konusu ”hastalık” testisin yukarı çıkıp-inme durumundan başka bir şey değildir.

Retraktil Testis nedir?

Retraktil testis, testisin olduğu yer ile kasık kanalının karın ucu arasında, bir takım fizyolojik nedenlerle, hastalık dışı gidip gelme durumu olarak tanımlanabilir.

Retraktil Testis neden oluşur?

Retraktil testis, testisin damarları ve sperm taşıyıcı kanalı çevresindeki KREMASTER kasları dediğimiz özel kasların kasılması sonucu ( kremaster refleks ) oluşur. Kaslar kasıldığı zaman testisi yukarı doğru çeker. Kremaster refleks’in uyarılması için farklı nedenler olabilir. Misal; ortamın soğuk olması, tehlike, ağrı ve s. Bu gibi durumlarda kremaster refleks aslında testisi korumağı amaçlıyor.

Retraktil Testis kimlerde olur?

Dokuz ayını doldurmuş tüm erkek çocuklarda. Bu durum ergenliğe kadar devam edebilir. Kremaster refleks testesteron yokluğunda ( nispi yokluğu ) oluşan bir reflekstir. Dolayısı ile ergenlikte bu durum kaybolur. Yaşamın ilk 9 ayında anneden geçen hormonların etkisi ile bebeğin vücudunda testesteron seviyesi yükseldiğinden 9 ayını doldurmamış bebeklerde RETRAKTİL TESTİS TEŞHİSİNİ KOYMAK YALNIŞTIR!

Çocuğumda Retraktil Testis olduğunu nasıl anlarım?

Eğer çocuğunuzun testislerini bir torbada görüp, bir görmüyorsanız retraktil testis olasılığı yüksektir. Mutlaka bir Çocuk Cerrahı tarafından muayene edilmelidir. Retraktil testis ile karışabilecek diğer GERÇEK İNMEMİŞ TESTİS durumları vardır. Bunu doktorunuz yapılacak muayene ve özel testlerle ( üç poziasyon muayenesi ve s. ) anlayabilecektir.

Retraktil Testis tedavisi nedir?

Başta da söylediğim gibi: gerçek retraktil testis hastalık durumu değil, fizyolojik bir süreçtir. Bu nedenle tedavi gerekmez. Aralıklı doktor kontrolü yeterli olacaktır. Doktor kontrolünü aksatmamanızda fayda vardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mirzaman Hüseynov Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)