Rinoplasti Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Daha önce bahsettiğimiz üzere bu operasyon genel anestezi ile gerçekleştirilen 1,5 saatlik bir operasyonun olmasının yanı sıra operasyon sonrası normal hayatınıza dönmeniz zor olmayacaktır. Ancak bu operasyon sonrası dikkat etmemiz gereken önemli konular vardır. Çünkü burun şeklinin oturması için doktorunuzun önerilerine mutlaka uymanız gerekmektedir. Peki bu dikkat edilmesi gereken önemli konular nelerdir?
Bu konuların en başında yatış pozisyonumuz gelmektedir. Yan tarafa dönük şekilde yatmak burun ve göz kapağının altında kalan bölgede şişme oluşmasına neden olur. Bu nedenle 1 hafta baş yukarıda olacak şekilde sırt üstü yatmak en doğru olandır. Hastalara 2 gün süreyle başını yüksekte tutmak kaydıyla 2 yastıkla yatması önerilir. Böylece ödem oluşması engellenebilir. Aynı zamanda ilk gece göz etrafına ve atelin çevresine soğuk buz uygulaması yapması morlukları ve şişlikleri azaltabilir.
Operasyon sonrası ilk 3 gün nefes almada sıkıntı yaşanabilir. Ağız kuruluğunu ve dudaklarda çatlamaları önlemek için bu süreçte bol sıvı tüketimi çok önemlidir.Çünkü burun tıkanıklığı yaşanması durumunda katı besinler daha zor yutulabilir.Operasyon sonrası ilk 3 ayda zaman zaman burnunuzda tıkanıklık ve nefes alma problemi, burun içinde kuruluk, burnunuz sabah kalktığınız zaman şiş ve ucunun hissiz olması normal ve endişe duyulmucak bir durumdur. Ameliyatın ardından bir hafta şiddetli sümkürmemeli ve ağır kaldırmamalısınız. Ameliyat sonrası verdiğimiz tuzlu su içeren burun yıkamalar ile ilk hafta günde 4 kere sonrasında günde 2 kere burun yıkama yapılması rahatlatıcı olacaktır. Yıkama sonrası doktorunuzun verdiği krem ya da nemlendirme ile dikiş yerlerine uygulama önerilecektir.
Rinoplasti sonrası karşılaşılan en sık durumlardan biri kanamadır. Bu durum hastaları biraz endişelendirse de korkulacak bir durum yoktur.Burundan gelen pembe sıvı akıntı normal karşılanmaktadır. Nadiren bu sıvı kan renginde ise ve yoğunsa o zaman mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. İçeride bu sıvıların birikip kabuk yapmaması için burnun düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Ancak bu temizlik sert bir şekilde yapılmamalıdır. Çünkü sert bir müdahale burun içindeki kanamaya ve burnunuzun zarar görmesine neden olabilir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da gözlük kullanımıdır. Gözlük kullanımı burnun çatışındaki kemiklerde yer değişikliğine neden olacağı için ilk 3 ay kullanılmamalıdır. Eğer hastamız lens kullanıyor ise bunun için de doktorunuza danışıp ona göre kullanıma devam etmelisiniz.
Diş fırçası kullanımı da oldukça önemli bir noktadır. Yumuşak bir diş fırçası tercih edilerek yavaş hareketlerle üst çeneye zarar gelmeyecek şekilde diş fırçalanmalı ve üst dudak olabildiğince hareket ettirilmemelidir.
Sauna,hamam,solaryum,cilt bakımı,aşırı güneş altında kalmak operasyon sonrası ilk 3 ay önerilmemektedir.Ancak ılık duş almanızda herhangi bir sakınca yoktur. Ancak burnunuzdaki atel ve bantlara dikkat etmeniz gerektiği için saçlarınızı arkaya doğru yatırarak yıkamanız önerilir.
Burnunuzu darbelerden korumak çok önemlidir. Özellikle ilk 3 ay boyunca sert darbelerden kaçınmanız gerekmektedir. İlk bir hafta çok mimik yapmamaya dikkat ediniz ve bu süreç içerisinde gömlek gibi önden düğmeli kolay giyebileceğiniz kıyafetler tercih edin.
Spor da operasyon sonrası dikkat etmemiz gereken önemli konulardan biridir. Futbol, basketbol gibi burnunuza fiziksel olarak darbe alabileceğiniz sporlardan uzak durmanız gerekmektedir. En az 2 hafta spor yapılmaması önerilmektedir. Hafif tempoda yürüyüş yapmak, spor yapmak isteyenler için tercih edilebilir. Ayrıca spor kan basıncınızı da arttırır. Burun estetiği olmuş kişilerde kan basıncı ve kafa basıncı oldukça önemlidir. Bu yüzden günlük yaşantınızda kendinizi yoran işlerden ve başınızı çok fazla öne eğmekten kaçınmalısınız. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)