Rotator Kılıf (Manşet) Sendromu

Yazar Banu Özel Üstün • 9 Eylül 2024 • Yorumlar:

Rotator kılıf kasları kürek kemiğinden başlayarak omuz başında sonlanan dört kas ve tendonlarından oluşan kompleks bir yapıdır. Fonksiyonel olarak biceps de rotatır kılıfın bir parçasıdır.

Rotator kılıf sendromu bu kas ve tendonların yaralanması ile ortaya çıkan bir durumdur. Bu sendrom; tekrarlayan omuz hareketleri, aşırı kullanım, yaşlanma, ters hareketlerin sık yapılması, duruş bozuklukları, ağır kaldırma , özellikle baş üstü hareketlerde zorlanma, düşme vb durumlarda kasın ve tendonun yıpranması sonucu oluşur.

Rotator kılıf yaralanması kişi de; omuzdan bileğe inen ağrı, omuzda ağrı, omuzda hareket kısıtlılığı, kollarla ile yapılan baş üstü hareketlerde güçsüzlük, elleri arkaya almada güçlük, omuzda acı ile beraber ses gelmesi, zarar goren omzun üzerinde yatarken ağrı olması vb neden olmaktadır.

Bu durum kişinin günlük yaşam aktivitelerini, uyku düzenini ve hatta psikolojik olarak olumsuz yönde etkilemektedir.

Yaralanmanın teşhisi klinik değerlendirme, muayene, görüntüleme yöntemleri ile tanı konulur.

Teşhis sürecin de doğru değerlendirme tedavi başarısını artırmak için önemli rol oynar.

Tedavisinde

Yaralanmanın durumuna göre ilk aşamada ağrıyı hafifletmek için doktor tarafından reçete edilen ilaç varsa kullanılır. Aynı zamanda konservatif tedavi olarak ağrı ve ödem kontrolü üzerine çalışılır. Kaslarda ki balans kaybı , güç kaybı, esneklik kaybı eklem hareket açıklığı gözönünde bulundurularak rehabilitasyon başlar.

Bazı durumlarda doktor tarfından kortikosteroid enjeksiyonlarda yapılmaktadır. Böyle işlemlerden sonrada kesinlikle belli bir süre fizik tedavi ve rehabilitasyon şart. Ağrı ödem ve hareket kısıtlılığı çözüldükten sonra kişinin tekrar yaralanmaması için koruyucu rehabilitasyon da şarttır. Günlük yaşam düzenlemeleri, postür düzenlemeleri, iş yeri ergonomik düzenlemeler, koruyucu egzersizler de verilmelidir. Erken müdahale, uygun tedavi ve koruyucu kısım ile beraber rotator kılıf hasarları iyileşir ve bir daha aynı durum yaşanmamak üzere korunmuş olur. Omuz ağrılarınızı ihmal etmeyin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Banu Özel Üstün Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)