Rotator Kılıf (Rotator Cuff) Yırtıkları
Yazar Oğuzhan Çimen • Ortopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 15 Ağustos 2016 • Yorumlar:
Rotator Kılıf Nedir?
Omuz eklemi hareketlerinde önemli görev alan ve omuzu stabilize eden kasların (supraspinatus, infraspinatus,subskapularis, teres minor) tendonlarının oluşturduğu humerus başını kılıf gibi saran yapıdır.
Rotator Kılıf Yırtığının Bulguları Nelerdir?
Ağrı: Genellikle kolun dış kısmında olmak üzere, boyundan dirseğe kadar olan bölüme yayılabilir. Önkol ve ele vuran ağrı nadirdir. Ağrı genellikle kolun başüstü hareketlerinde, kolu çevirme hareketlerinde ve gece ağrısı şeklindedir.
Hareket kısıtlılığı: Özellikle kolun başüstü hareketi ve iç rotasyon dediğimiz elimizi sırtımıza uzatma hareketinde azalma vardır. Bazı hastalar kolunu hiç kaldıramazlar.
Omuzdan ses gelmesi: Omuz hareketleri esnasında tıkırtılar, klik sesleri duyulur.
Rotator Kılıf Yırtığı Tanısı Nasıl Koyulur?
Rotator kılıf yırtığı tanısı hastanın öyküsü ve yapılan fizik muayene ile başlar. Omuz radyografileri ve ultrason tetkiki yapılabilir. Kesin tanı ve ayrıntılı inceleme amaçlı MR tetkiki istenir.
Rotator Kılıf Yırtıkları Tedavisi Nedir?
İstirahat, antienflamatuar tedavi, egzersiz ve fizik tedavidir. Bu tedaviye rağmen şikayetleri devam eden hastalar ile tam kat geniş yırtıkları olan ve/veya eşlik eden omuz sıkışma sendromu olan hastalarda cerrahi tedavi uygulanır.
Cerrahi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Açık cerrahi yapılmakla birlikte güncel olan kapalı yani artroskopik cerrahi yöntemdir. Omuz artroskopisi dediğimiz bu yöntemde omuzda genellikle 3 adet küçük kesilerle girilip görüntüleme sistemi, kamera ve mercek sistemi kullanılarak omuz ekleminin detaylı olarak ekrandan izlenmesi ve tespit edilen yırtık ve diğer patolojilerin özellikli el aletleri kullanılarak tamir edildiği bir yöntemdir.