Sabit Apareyler
Yazar Hüseyin Muhtar • Ortodontist • 31 Ocak 2020 • Yorumlar:
Tedavim bittiğinde başka bir aperey kullanmam gerekecek mi?
Bütün tedaviyi 2 aşamalı olarak düşünmelisin. İlk aşama tellerin ve/veya hareketli apereylerin kullanıldığı aktif faz, ikinci aşama ise braketler söküldükten sonra ratansiyon (retainer) apereylerinin kullanıldığı pasif tedavi fazıdır. Aktif faz bittikten sonra takıp çıkarılabilen hareketli ya da dişlerin arka yüzeyine yapıştırılan sabit retansiyon apereyleri takılmak zorundadır. Bu apereylerin kullanım süreleri yapılan tedaviye göre değişkenlik göstermektedir. Ortodontistin sana en uygun zamanı söyleyecektir.
Ne kadar sıklıkla randevulara gelmem gerekecek?
Düzenli aralıklarla kontrol randevularına gelmek zorundasın. Bu genellikle 2-8 hafta (ortalama 4 hafta) aralığında değişmektedir.
Ortodontist dışında düzenli başka bir diş hekimi kontrolü gerekiyor mu?
Ortodontik tedavinin dışında herhangi bir çürük riskine karşın ortodontistinin yönlendirmesine bağlı olarak mevcut çürüklerin tedavileri için pratisyen bir diş hekimi check-up ı faydalı olacaktır.
Eğer kontakt spor yapıyorsam?
Boks, futbol, basketbol, buz pateni, kaykay, ata binmek gibi sporlar olası bir düşme veya darbe alma durumunda dişlerin normalden daha fazla zarar görmesine sebep olabilir. Bu yüzden ortodontik tedavi boyunca bu tür sportif aktiviteler esnasında ağız koruyucuları kullanımı gerekecektir.
Eğer üflemeli bir enstrüman çalıyorsam?
Üflemeli enstrümanların kullanımı dişler üzerinde braketler varken zorlaşmaktadır. Eğer ortodontik tedavi görürken enstrümanını da çalmak istiyorsan ortodontistine ya da müzik öğretmenine tavsiyeleri için sormalısın.
HATIRLATMA
-
Dişlerini günde en az 2 defa fırçalamalısın.
-
Alkolsüz florlu ağız gargarası kullanmalısın.
-
Yatmadan önce ve öğünler arası şekerli yiycek ve içeceklerden uzak durmalısın.
-
Köpüren içeceklerden uzak durmalısın.
-
Sert, yapışkan, çiğnenebilen şekerlerden uzak durmalısın.
-
Düzenli diş hekimi kontrolüne devam etmelisin.
-
Tedavi süren 12-30 ay aralığında değişebilir. En doğru bilgiyi ortodontistin verecek.
-
Tedavin bittikten sonra retainer (şeffaf plak/dişlerin arka yüzeyinde tel) takmak zorundasın.
Braketim koptuğunda/ düştüğünde ne yapmalıyım?
Durumu anlatmak için yeni bir randevu alman gerekecek. Bu yüzden en yakın zamanda randevu için kliniği aramalısın. Ortodontistin sana yapılacaklar hakkında bilgi verecektir. Eğer dikkatsiz beslenmene bağlı olarak braket kopman tekrarlarsa tedavinin erken dönemde duraklayabilir.
Sabit ortodontik tedavi (braket yapıştırılması) dişlerdeki çapraşıklığın düzeltimi için uygulanmaktadır!
Sabit ortodontik tedavine başlandığında cevaplanmayı bekleyen birçok sorun olacak. Daha fazla bilgi için elinde tuttuğun broşürü okumalısın.
Ağrılı mı olacak?
Braketler uygulandıktan sonra yaklaşık 3-5 gün boyunca dişlerinde hassasiyet şeklinde hafif ağrıların olacak. Gerekirse ortodontistin yönlendirmesi ile basit ağrı kesiciler ağrılarının giderilmesinde sana yardımcı olacaktır. Eğer braketlerin dudak ve yanaklarına sürterek rahatsız ederse, başlangıç sürecinde ağız dokularının rahatlaması için ortodontik mum kullanabilirsin. Bu konuda ortodontistin gerekli tavsiyelerde bulunacak.
Braketleri kendim çıkarabilir miyim?
Braketler tedavin boyunca dişlerinin üzerinde sabit bir şekilde kalacaklar. Tedavinin hızlı ve iyi bir şekilde devam etmesi için onları dişlerinin üzerinde iyi muhafaza etmen gerekecek. Braketlerinin zarar görmemesi için;
-
Şekerli atıştırmalık/ içeceklerden ğn aralarında uzak durmalısın
-
Yapışkan, çiğnenebilen ve sert şekerlerden uzak durmalısın
-
Köpüren içeceklerden uzak durmalısın (asitli içecekler)
-
Elma, havuç, gevrek ekmek gibi gıdalardan uzak durmalısın.
Bu resim zayıf ağız hijyeni ve dikkatsiz beslenme sonucu ortodontik tedavi boyunca kötü etkilenmiş dişleri göstermektedir.
Dişlerimi nasıl ve ne kadar sıklıkla fırçalamalıyım?
Dişlerini günde en az 2 kez (en az 2 dk) fırçalaman çok önemli. Florlu diş macunu kullanmalısın. Diş fırçanı gün içinde yanında taşımak zorundasın.
Braketlerin dişlerinin üzerindeyken fırçalamak daha öncekilerden biraz daha uzun sürecektir. Braketlerin ile diş etlerin arasındaki kısımları çok dikkatli fırçalamalısın. Ortodontistin sana o bölgelerin daha kolay fırçalanması için özel fırçalar reçete edecektir. Alkolsüz florlu ağız gargarasının günlük kullanımı ağız hijyenin açısından çok yararlı olacaktır. Ağız gargaranı dişlerini fırçalamadığın günün başka bir saatinde kullanmalısın. Böylece gargaranın flor koruyucu etkisini daha uzun süre ağızda sağlamış olacaksın. Gargara sonrası 20 dk boyunca ağzını çalkalamamalısın ve herhangi bir şey yiyip içmemelisin. Zayıf bir ağız hijyeni daimi dişlerinin ortodontik tedavi sürecinde olumsuz etkilenip çürümesine sebep olacaktır.
Tedavi ne kadar sürecek?
Genellikle 12-30 ay arasında değişmektedir. Düzenli randevularına gelmezsen veya sürekli braket hasarına sebep olursan tedavi süresi kesinlikle uzayacaktır.
Sabit tedavim esnasında ilave herhangi bir şey kullanacak mıyım?
Bazı durumlarda elastik kullanımı gerekebilir. Elastikler gün boyu kullanılması gerekecektir. Yine bazı durumlarda da çenelik veya enselik benzeri ağız dışı aygıtları kullanabilirsin. Bu konuda detaylı bilgiyi ortodontistin sana sunacaktır.