Sabit Protez
Yazar Ezgi Özkan Özben • Ağız Ve Diş Sağlığı • 9 Ağustos 2018 • Yorumlar:
Kron :
Çürük, kırık gibi sepeblerden dolayı aşırı harap olmuş dişler kompozit / porselen dolgular ile restore edilemeyecek kadar doku kaybına ugramış ise bu tarz durumlarda dişlerin üstünün kaplanması işlemine kron uygulaması denir. Hastaların isteğine bağlı olarak metal içeren ( kıymetli metal alaşımlar veya kıymetsiz metal alaşımlar ) ve metal içermeyen ( zirkonyum ) olmak üzere , kullanılan porselen için seçim yapılabilmektedir.
Köprü :
Bir veya birden fazla diş kayıplarını, implant uygulaması yapılamıyorsa yada tercih edilmiyorsa yandaki dişler küçültülerek boşluğu içine alıcak şekilde yapılan sabit protez şeklidir. Kron uygulamalarında oldugu gibi burada da kullanılan alt yapı ve porselen çeşitleri boşluğun miktarına, hastanın isteğine bağlı olarak seçilebilmektedir.
Kron ve köprü nasıl yapılır?
Kron veya köprü yapılmadan önce, destek diş (veya dişler), kronun sığacağı şekilde küçültülür. Dişi/dişleri küçülttükten sonra, diş hekiminiz, kron ya da köprü için doğru bir kalıp yapabilmek adına dişinizin modelini çıkarır. Porselen kullanılacaksa, diş hekiminiz, kron veya köprü için mevcut dişinizin rengine uyacak doğru tonu belirler. Bu kalıbı kullanarak diş laboratuarı kron veya köprüyü, diş hekiminizin belirttiği malzemeden hazırlar. Kalıcı kron veya köprü yapılana kadar geçici kron veya köprü, hazırlanan dişi kaplayacak şekilde yerine yerleştirilir. Kalıcı kron veya köprü hazır olduğunda, geçici kron veya köprü çıkarılır ve yeni kron veya köprü hazırlanan dişin veya dişlerin üzerine yapıştırılır.
Kron ve köprü ne kadar süre kullanılabilir?
Kron ve köprüler yıllarca kullanılabilir. Kron veya köprünün uzun ömürlü olabilmesi için yapmanız gereken en önemli şey, ağız sağlığınızı korumaktır. Dişlerinizi günde iki kere florürlü diş macunu ile fırçalayarak ve her gün diş ipi kullanarak, dişlerinizin ve dişetlerinizin sağlığını koruyun. Ayrıca,diş muayenesi ve profesyonel temizlik icin düzenli olarak diş hekiminize başvurun.