Saç Dökülmesi
Yazar Sedat Akdeniz • Dermatolog • 21 Kasım 2022 • Yorumlar:
Saçlarım dökülüyor, ne yapmalıyım?’: İşte saç dökülmesine karşı adım adım yapılacaklar
Saçlarım dökülüyor ne yapmalıyım? İnternette en çok aranan sorular arasında bu soru da var… Acıbadem Fulya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sedat Akdeniz‘e saç dökülmesi ile ilgili merak edilenleri sorduk. Akdeniz, “Evde saç dökülmesi için neden saptanmadan herhangi bir uygulama yapmamak gerekir” diyor ve saç dökülmesi halinde neler yapılması gerektiğini anlatıyor: (Bu makalenin ardından kuru saç nasıl nemlendirilir ve saç bakım maskeleri başlıklı yazılarımıza bakabilirsiniz)
Akdeniz’in sorulara yanıtları şöyle:
Saç dökülmesi için evde ne yapabilirim?
Normal koşullarda her gün (50-100 adet) fizyolojik sayıda, saçlarda seyrelmeye neden olmayacak kadar saçımız dökülüyor. Bu durum saçların yenilendiği anlamına geliyor. Saç dökülmesi yaygın görülen bir durum olup, genellikle rahatsız edicidir. Yapılacak klinik muayene ve değerlendirme ile hastaların çoğunda dökülmeye neden olan sebep bulunabilir. Doğru tanı için ayrıntılı hasta anamnezi, saçlı derinin muayenesi, saçın mikroskobik analizi veya bazı hastalarda saçlı deriden biyopsi yapılması ve ilgili laboratuar testlerin yapılması gerekebilir.
Saçların ne zaman dökülmeye başladığı, hastanın kullandığı ilaçlar, daha önce kullanılan ilaçlar, aile hikayesi, diyet, geçirdiği hastalıklar, saç uygulamaları ayrıntılandırılmalıdır. Saçın dökülmesine yol açan neden saptandıktan sonra uygun tedaviye başlanır. Evde saç dökülmesi için neden saptanmadan herhangi bir uygulama yapmamak gerekir.
Saç dökülmesi için ne yapmak gerekir?
Saçın dökülmesinin seyrelme ve açılmaya neden olacak düzeyde olduğu düşünüldüğünde öncelikle dermatoloji doktoruna başvurmak gerekir. Dökülmeye neden olabilecek nedenler araştırılmalı ve gerek görüldüğünde nedeni saptamaya yönelik tetkikler yapılmalıdır.
Saç en çok neden dökülür?
Saç dökülme nedenleri cinsiyet farklılığı göstermektedir. Hem erkek hem de kadınlarda en sık dökülme nedeni androgenetik (hormon ve genetik faktörler) saç dökülmesidir.
-
Kadınlarda hormonal değişimler (menstürasyon düzeni), gebelik saç dökülmesine neden olabilir. Gebelik süresince genellikle saç dökülmesi çok az görülür. Bu durum daha çok gebelik süresince fizyolojik olarak gelişen hormonal ve metabolik nedenlidir.
-
Bazen sıkı diyet uygulamaları, sıkı vejeteryan diyetler saç dökülmesinin nedeni olabilir. Saçların dökülme zamanı önemlidir.
-
Saçın akut ve kronik olmasının nedenleri farklılık göstermektedir. Ani başlayan saç dökülmeleri sistemik bir hastalık, beslenme yetersizliği, kullanılan ilaçların toksik etkilerine bağlı gelişebilir.
-
Kronik seyirli saç dökülmesi genetik sendromal bir duruma eşlik edebileceği gibi hormonal nedenli olabilir. Anemi, tiroit fonksiyon bozuklukları ve otoimmün hastalıklar saç dökülmesinin nedeni olabilir.
-
Saç kozmetik uygulamaları perma (ısı ve/veya kimyasal uygulama), şekil verme, boyama ve ağartma işlemleri saçların yıpraması ve dökülmesine neden olabilir.
-
Saç dökülmesi bazı hastalarda ateşli hastalık, büyük cerrahi ameliyat, şiddetli enfeksiyon hastalığı, doğum ve şiddetli psikolojik stres nedenli gelişebilir.
-
Pandemi süresince Covid19 enfeksiyonu (şiddetli enfeksiyon) ve pandemi nedenli stres sonrası saçlarda dökülme sıklığı klinik pratikte artmıştır. Çok ayrıntılı araştırmalara rağmen bazı hastalarda saçın dökülme nedeni tam olarak saptanamayabilir.
-
Saçlı derideki dökülme özelliğine göre nedenler farklılık gösterir. Saç dökülmesi pelad (halk arasında; saç kıran) geliştiğinde genellikle sınırlı bir alanı etkilerken, saça uygulanan saç bakım ürünlerine bağlı geliştiğinde daha yaygın saç dökülmesine neden olabiliyor.
Saç dökülmesine karşı ne kullanabilirim?
Günümüzde internet ortamında saç dökülmesine karşı etkili olduğu önerilen reçetesiz ürün kullanımı oldukça yaygındır. Öncelikle saç dökülmesinin nedeni tespit edilmelidir. Saç dökülmesine neden olan etkene yönelik tedavi hedef alınmalıdır.