Saç Dökülmesi

Yazar Mesut Ayyıldız • 17 Eylül 2019 • Yorumlar:

Saç dökülmesi bilinen onlarca sebebi vardır. Kişiye, topluma, genetik faktörlere, beslenmeye, ilaç kullanımına, yaşa, cinsiyete, bakıma bağlı sebeplerle dökülebilir. Saçdökülmesi her yaşta başlayabilir. Genellikle erkeklerde görülen saç dökülmesi kellikle sonuçlanır. Kadınlarda görülen saç dökülmesi ise çok nadir kellik yaratır. Ancakkadınlardaki saç dökülmesi de yoğun olması halinde saçlarda seyrelme ve çirkin görünüme sebep olur.
Her insanın olağan şekilde saçı dökülür. Banyo yaparken, tararken veya saçlarımızı düzeltirken dökülme görülmesi normaldir. Bu dökülme günlük 100 teli geçmediği sürece ciddiye almaya gerek yoktur. Ancak günlük dökülme 100 ün üzerinde ise, avuç avuç tabir edilen şekilde ise ve kısa zamanda saçlarınızda ciddi açılmalar meydana geldiyse ortada bir sorun var demektir. Tıbbi anlamda bir saç dökülmesi sorunundan bahsedebilmek için 25 – 30 arası saç elle tutularak hafif kuvvetle çekilir. Eğer elde 5 – 6 taneden fazla saç kalırsa ortada ciddi bir saç dökülmesi sorunu var demektir.
Çeşitli sebeplerle başlayan saç derisi sorunları ve cilt altı yağ bezlerinde meydana gelen bozukluklar alın ve tepe bölgesinde saçların dökülmesi ile kendini gösterir. Bu durum genellikle erkeklerde görülen bir sorundur. Ve bir kere başladıktan sonra acilen tedbir alınmazsa devamı gelecek ve birkaç yıl içinde saçlar tamamen dökülecektir.
Kadınlarda sıklıkla görülen kansızlık problemi, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki hormonal bozukluklar, doğum kontrol hapları gibi ilaçlar saç dökülmesine sebep olur. Kadınlarda görülen saç dökülmesi, erkeklerin tam aksine alın ve tepe bölgesinde değil, başın arka tarafında gözlemlenir. Diğer yandan kadınların saçları ile çok fazla uğraşmaları, saçlara boya veya kimyasal uygulamaları, saçlarını düzenli olarak kestirmemeleri ve çok uzatmaları sebebiyle kadınlarda görülen saç dökülmesi de ciddi boyutlara varabilir.
Stres ise gerek kadın gerekse erkekte saç dökülmesine sebep olan bir diğer önemli sorundur.

Saç Dökülmesi Nedenleri

Saç dökülmesi sorunu varsa sebeplerinin araştırılması gerekir. Dökülme tıbbi yada patolojik bir sebepten kaynaklanabileceği gibi genetik veya çevresel faktörler sebebiyle de olabilir. Hormonal sebeplerden, tiroid bezindeki bozukluklardan, anemi rahatsızlığından, demir eksikliğinden ve benzeri bir sürü sebepten kaynaklanabilen saç dökülmesi, kullanılan ilaçlar yüzünden de olabilir Bu yüzden saç dökülmesi şikayeti olan kişinin uzman bir doktorla görüşüp, sebebin belirlenmesi konusunda çeşitli testlerin ve tahlillerin uygulanmasını istemesi en doğrusudur. Çıkacak sonuca göre sorunun çözüm yolu belirlenebilir.
Ancak yapılan bu test ve tahliller sonucunda herhangi bir patolojik sebep bulunamadıysa, saç dökülmesinin dış faktörlere bağlı olduğu kabul edilir.
Dış faktörler incelenirken sigara ve alkol kullanımı ile beslenme düzenine bakılmalıdır. Özellikle beslenme konusunda yapılan hatalar, belli vitamin ve mineralden yoksun beslenme alışkanlıkları saç dökülmesine sebep olabilir. Ayrıca düzenli vitamin kullanımı veya dengeli beslenme halinde dahi bunların emilimini azaltan sigara gibi zararlı maddeler de saç dökülmesini tetikleyecektir. Bu yüzden saç dökülmesinin dış faktörlere bağlı olduğuna karar verilirse ilk bakılması gereken husus beslenme alışkanlığı olmalıdır.
Bunun dışında saç dökülmesi hava koşullarından, kirli havadan, rüzgar – toz- güneş gibi dış etkilerden, yanlış şampuan veya bakım ürünü kullanımından, sürekli fön makinesi veya saç şekillendirici kullanımından, jöle – sprey gibi malzemelerin kullanımından kaynaklanabilir. Saçların nemini kaybetmesi, kafa derisinde yaşanan cilt sorunları ve alerjik reaksiyonlar da saç dökülmesinin nedeni olabilir.

Saç Dökülmesi İçin Çeşitli Çözümler

Öncelikle saç derisinin bakım ve temizliğinin iyi yapılması gerekir. Doğru ürün kullanımının önemi kadar saçların banyondan sonra çok iyi durulanması da şarttır. Saçlarda ve saç derisinde kalan şampuan, saç kremi ve benzeri ürünler saç dökülmesini tetikleyebilir. Diğer yandan saç diplerinde oluşabilecek bakteriler için uygun ürünlerin düzenli kullanımı da tavsiye edilir.
Bir saç telinin ortalama ömrü 2 ila 6 yıl arasında değişir. Ömrü biten saç telinin dökülmesi ve yerine yenisinin çıkması gerekir. Normal şartlarda günde 100 civarında saç telinin kaybı normal kabul edilir. Ancak bunun üzerinde bir dökülme varsa sebepleri konusunda gerekli incelemelerin yapılması gereklidir. Çünkü ortada bir saç dökülmesi sorunu varsa öncelikle fizyolojik sebeplere bakılması en doğrusu olacaktır. Saç dökülmelerinin büyük kısmı genetik veya patolojik sorunlardan kaynaklanır.
Saç dökülmesi için yüzyıllardır bilinen ve kullanılan bitkisel çözümler vardır. Geçici sebeplerle yaşanan saç dökülmelerinde bu bitkisel kürler veya yağlar sonuç verebilir. Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve saça harici bakım uygulanması ile dökülme sorununa çözüm bulmak mümkündür. Ancak bu tür uygulamalar çoğu zaman işe yaramaz ve saçlar dökülmeye devam eder. Bu yüzden daha profesyonel çözüm ve uygulamalara ihtiyaç duyulur.

Saç Dökülmesi Önlemleri

PRP; Kandaki bazı özel maddelerin özel yöntemlerle ayrıştırılması yapılır. Kişinin kendi kanı ve hormonlarından elde edilen bu sıvı saçlı deriye zerk edilerek uygulanır. Bu yüzden hiçbir zararı ve yan etkisi yoktur. PRP uygulaması ile saç derisinde kan dolaşımının artırılması ve oksijen oranının yükseltilmesi amaçlanır. Böylece saç telleri daha sağlıklı ve hızlı büyür. Cansız, cılız saç telleri güçlenir.
Bir diğer yöntem olan MEZOTERAPİ saç teli kalınlığındaki incecik iğnelerle saçlı deriye ve kıl köklerine çeşitli vitamin, mineral ve doğal maddelerin enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Mezoterapi kısa bir saç derisi masajından sonra uygulanır. Haftada bir kez olarak ve ortalama 10 seans olarak gerçekleştirilen mezoterapi yöntemi ile saç derisinde ve saçlarda canlanma ve gürleşme gözlemlenmektedir. Mezoterapi yöntemi genellikle yanlış saç bakım ve temizlik ürünlerinin kullanımı, çok fazla güneş ışınlarına maruz kalma, yetersiz ve dengesiz beslenme, anemi gibi durumlarda uygulanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)