Saç Hastalıkları
Yazar Pınar Arat • Dermatolog • 8 Ekim 2018 • Yorumlar:
Saç ve saçlı deri hastalıkları birbiriyle ilişkisi nedeniyle çoğu kez bir bütün olarak değerlendirilir. Kadın ve erkekte daha çok kozmetik bir organ, güzelliğin tamamlayıcısı olan saç ve cinsiyetin belirleyici dağılımını gösteren kıllar hayati bir fonksiyon taşımasalar da dökülme veya artışında kişinin öz güveninde sorun yaratıp önemli strese neden olabilirler. Saç, derinin hastalıklarından etkilenir ve deride yağlanma, kepeklenme, kabuklanma veya şiddetli kaşıntı durumu saçın sağlıklı, parlak, gür olmasını engelleyebilir.
Saç Kıran, Mantar Hastalığı ve Dönüşümü Olmayan Dökülmeler
Saçkıran, birkaç mm ile 1-2 cm. çapında yuvarlak bir alanda, ani saç dökülmesi şeklinde karşımıza çıkar. Bu tür saç dökülmesi bir bölgede olabildiği gibi birkaç değişik yerde, örneğin sakal, saç, kaş ve kirpiklerde de olabilir. Saçkıranların asıl sebebi çoğunlukla ruhsal ya da fiziksel strestir. Fakat bazı otoimmun ve cilt hastalıklarında da görülebilir. Mantar hastalığı ise özellikle ergenlik döneminden önceki çocuklarda ortaya çıkar. Burada kırık saçlar içeren kepekli alanlar, kıl diplerinde kepek ve mantar birikimi üzerinde iltihap bulunan ve kılların kolay çekildiği inflamatuar nodüller biçiminde karşımıza çıkar. Bu hastaların dışında, bir de saçlı deride kıl köklerinde tahribat yaparak dönüşümü olmayan saç dökülmesi yapan hastalıklar mevcuttur. Bunlar en çok doğumsal olurlar fakat enfeksiyon, fiziksel, tümöral ve diğer nedenlere de bağlı olabilirler. En sık görülen bir diğer saçlı deri hastalığı ise seboreik dermatit dediğimiz saçlı deri egzemasıdır. Genellikle tekrarkayıcı ve stresin tetiklediği bir hastalıktır.
Saçlarınız Neden Dökülebilir?
Dökülme şikayeti olan hastaların öncelikle saçlarının ne kadar döküldüğü öğrenilmelidir. Çünkü günde 25-100 saç telinin dökülmesi normaldir. Her saçın yaşı farklıdır. Ve her saç farklı zamanlarda dökülecek demektir. Gelişim döneminde saç, en fazla 2 ile 6 yıl arasında kalır. 4-5 yıl sonra bu dökülecek, yerine yenisi gelecektir. Bunun dışında kişinin her gün 150-200 saç teli döküyorsa problemi var demektir. Hastanın rejim yapıp yapmadığı, aşırı stresli olup olmadığı, yaşadığı ortamın fiziksel şartları öğrenilmelidir. Çünkü bu faktörler kişinin saç sağlığı ile doğrudan ilgilidir. Eğer bunlardan sonuç alınamazsa kişinin hastalık problemi olup olmadığı öğrenilmeye çalışılmalıdır. Vücutta enfeksiyon var mı, troid bezlerinde sorun mu var, kanser tedavisi mi gördü? Kan tahlilleri yapılmalı ve böylece bütün hormonların dengesi öğrenilmelidir. Ve testler sonucunda saç dökülmesinin nedeni belrlenip ona göre bir tedavi uygulanmalıdır.
Tedavi Şekilleri
Saçlı deride kepeklenme, kaşıntı ve dökülmesi olan hastalar iyi sorgulanmalıdır, hastalığın durumuna göre çeşitli tetkikler yapılmalı, patolojik durum ortadan kaldırılmalıdır. Bunun dışında tedavide genelde lokal iritanlar, lokal kortikosteroidler, intralezyonel ilaçlar ve diğer tedavi yöntemleri ile sonuçlar elde etmek mümkündür. Tedavi geç kaldığı taktirde dönüşümü olmayan kellikler ve skarlar oluşabilir. Kliniğimizde hertür saç dökülmesinin teşhis ve tedavisi yapılmaktadır. Nedene yönelik tedavilerin yanında, saçları koruyup arttırmaya yönelik tedaviler olan saç mezoterapisi, saç PRP’si ve saç dolgusu gibi işlemler de uygulanmaktadır.