Safra ve Safra Kesesi Hastalıklar
Yazar Sinan Korkmaz • İç Hastalıkları Uzmanı • 17 Haziran 2019 • Yorumlar:
Safra nedir?
Safra, ham maddesi kolesterol olan keskin, yakıcı ve kayganlaştırıcı bir maddedir. Rengi sarı ve tadı acıdır. Karaciğerde yapılırken safra kesesinde toplanır. Bir kısmı bağırsaklardan atılırken bir kısmı bağırsak bakterileri tarafından dönüştürülerek tekrar karaciğere kazandırılır.
Safranın görevleri
Sindirimi kolaylaştırır, ana maddesi kolesterol olduğu için düzenli üretimi hem kolesterolü düşürür hem de bağırsakta kayganlık yapar. Safra üretimi normalse solunum rahatlar. Çünkü akciğerlerin nemli olmasını ve esnekliğini sağlayan sürfaktan maddesi de safranın ham maddesi ile aynıdır.
Safranın azlığı ve fazlalığı
Eğer yeteri kadar safra üretilmezse harcanmayan kolesterol kanda yükselir, kişi kilo alır, karnı şişer, kabız olur, karaciğer yağlanır ve zamanla kişisinin safra kesesinde çamur, taş oluşabilir. Bir insanda kronik kabızlık varsa bu damarlarında artık tıkanmaya başladığını gösterir, çünkü safranın kendisi kalp damarlarından, beyin damarlarına kadar ve en ufak kılcal damarlara kadar akışkanlığın kolaylaşmasını sağlar, damar tıkanıklıklarını engeller. Yine safra eksikliği akciğer kapasitesinin azalmasından dolayı efor kapasitesinin de zayıflamasına neden olur. Hem safranın eksikliği hem akciğer kapasitesinin azalması hem de vücudu besleyen damarlarda yeterli akışkanlığın ve sirkülasyonun olmaması bu insanlarda kronik yorgunluk, hep uyuma isteği, beyin sisi dediğimiz konsantrasyon güçlüklerine yol açar. Yani bu hastalıklar iç içedir. Biri düzelince hepsi düzelir.
Safra üretiminin az olduğu insanlar özellikle el ve ayak bölgeleri olmak üzere üşümeleri daha fazladır, bir türlü ısınamazlar. Hem bu kadar kilo ve yağ olacak vücutta hem de üşüyeceksin! İlginç mi?
Safranın fazla salgılanması da bazı rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu alınan besinin aşırı sindirime maruz kalmasına yol açar. Bağırsak hareketleri artar ve ishale eğilim oluşturur. Crohn ve ülseratif kolit gibi hastalıklarda safra üretimi çoğu zaman üst seviyelerdedir, özellikle atak dönemlerinde. Anüs bölgesine safranın fazla ulaşması burada kaşıntı ve yanma hissi oluşturabilir. Böyle insanlarda göbek yağlanması kolay kolay olmaz hatta ciddi kilo verirler. Ayrıca bu insanlar sinirli, gergin olurlar ve uykuya geçmekte zorlanırlar.
Terapi
Safra kesesini aldırmak ciddi hasar gören bir binayı sıva ile ayakta tutmaya benzer. Hindistan gibi baharat kullanımının fazla olduğu ülkelerde kronik kabızlık, kalp krizi, beyin damarlarında tıkanma gibi hastalıklar daha az görülür. Ama hangi baharatları, nasıl tüketmeliyiz. Aşırıya kaçtığımızı nasıl anlarız? Bunları daha detaylı olarak öğrenip uygulamak gerekir.